Zo werkt Vervaet aan duurzame inzetbaarheid

23 juli 2024
leestijd: 5 minuten

Bij landbouwmachinebouwer Vervaet in Zeeuws-Vlaanderen is aan jonge instroom geen gebrek. Maar hoe zorgen ze dat de oudere generatie duurzaam inzetbaar blijft? Een scan brengt interessante inzichten. HR-manager Julie Smit: “Goed werkgeverschap betekent: maatwerk per medewerker.” 

Wie opgroeit in de Zeeuws-Vlaamse polders ziet ze van jongs af aan rijden: de machtige, knalrode bietenrooiers en bemesters van Vervaet. “Werken met die grote machines is voor veel van onze werknemers een jongensdroom”, glimlacht HR-manager Julie Smit.  

Familiebedrijf Vervaet, in 1957 opgericht, ontketende in 1974 een ware revolutie. Met hun innovatieve machine kon je voortaan in één keer suiker- of voederbieten ontbladeren, rooien én afvoeren. Inmiddels is het bedrijf vele innovaties verder en werken in de fabriek in Biervliet ruim 180 mensen. “Zij zorgen ervoor dat klanten wereldwijd onze topkwaliteit bietenrooiers en bemesters op tijd geleverd krijgen.” 

Evenwichtig 

Julie Smit, HR-manager Vervaet

Opmerkelijk: bij Vervaet is aan jonge instroom geen gebrek. “Onze personeelsopbouw is heel evenwichtig”, vertelt Julie. “Elke leeftijdscategorie is ongeveer even goed vertegenwoordigd.” Sommige monteurs werken er al 40 jaar en meer dan veertig mensen gaan over 10 tot 15 jaar met pensioen. “Vanuit goed werkgeverschap vond ik het belangrijk te onderzoeken: hoe zorgen we dat onze oudere werknemers gezond hun pensioen halen? Hoe blijven ze duurzaam inzetbaar?” 

50-plussers 

Om daarachter te komen, deed student arbeids- en organisatiepsychologie Mariëtte Dieleman onderzoek onder alle 50-plussers. Haar enquête baseerde ze op de duurzame-inzetbaarheids-index van TNO. Mariëtte: “We keken onder andere naar het werkvermogen: hoe goed kun je fysiek, sociaal en mentaal je werk aan? Kun je bijvoorbeeld nog goed tillen, hoe ervaar je de omgang met collega’s, hoe zit het met stress?” Ook over de thema’s vitaliteit en organisatiebetrokkenheid werden vragen gesteld. Verder interviewde ze alle medewerkers persoonlijk: “Wat heb jij nodig om duurzaam inzetbaar te blijven?” 

Positief 

Mariëtte Dieleman, arbeids- en organisatiepsychologie

De uitkomsten zijn net binnen. Goed nieuws, vertelt Mariëtte. “Met de duurzame inzetbaarheid van Vervaet-werknemers is het positief gesteld. Mensen beoordelen hun gezondheid bijvoorbeeld als goed, hun kennis en vaardigheden sluiten goed aan ophun werk, ze zijn bereid zich te ontwikkelen.” Hooguit ziet zij verbetermogelijkheden in de interne mobiliteit. “Mensen schatten de kans dat ze kunnen doorgroeien naar andere functies minder hoog in. Logisch, door vakspecialisatie blijven mensen vaak op dezelfde positie werken.” 

Enorme liefde 

Wat is het belangrijkste verbeterpunt dat uit het onderzoek naar voren komt? Julie: Oudere medewerkers vinden dat de communicatie over organisatieveranderingen beter kan. De liefde van onze mensen voor hun machines is enorm! Iedereen die iets aan hun machine of aan het proces wil veranderen, moet dus met héle goede argumenten komen. We dachten dat we mensen al goed meenamen, maar gaan nu meer luisteren naar hun visie en meer het waarom uitleggen.”  

Weerstand van oudere medewerkers bij organisatieveranderingen komt bij veel bedrijven voor, weet Mariëtte uit de literatuur. Haar advies? “Zie weerstand als teken van sterke betrokkenheid. Veel oudere werknemers vinden: hoe zij het doen, is het beste voor het bedrijf. Die betrokkenheid kun je ook positief inzetten.” 

“Als je al zo lang hard werkt, heb je ook het recht om uit te puffen 

Recht om uit te puffen 

Oudere werknemers hebben over het algemeen minder energie en veerkracht. Hoe houdt Vervaet daar rekening mee? Julie: “Wij vragen in jaargesprekken altijd: waar heb jij behoefte aan? Wat wil je nog leren? Vanuit het Generatiepact bieden we bijvoorbeeld ook aan dat een medewerker minder uren kan werken of vervroegd uittreden.” Bovendien, vindt zij: “Als je al zo lang hard werkt, heb je ook het recht om uit te puffen. Je moet maatwerk per persoon leveren. Wij kijken bijvoorbeeld of we iemand kunnen ontlasten door bepaalde taken te schrappen.” 

Zit je lekker in je vel?  

Investeren in ontwikkeling is bij Vervaet voor alle generaties vanzelfsprekend. Er is veel aandacht voor ontwikkelmogelijkheden. Zo laten ze persoonlijkheidsprofielen en leervermogen van medewerkers testen. Julie: “Dit helpt ons om goed in te schatten of iemand geschikt is voor een bepaalde functie en of iemand kan bijleren of doorgroeien.” 

‘Zit je lekker in je vel?’ is een vraag die je tot een aantal jaren geleden niet hoorde in deze organisatie vol techneuten. “Technologisch zeer vooruitstrevend, op sociaal vlak een conservatieve mannencultuur”, zo vat Julie samen. Met de directiewissel naar de derde generatie Vervaet en aandacht verandert die cultuur langzamerhand. “Goed werkgeverschap betekent dat je aan medewerkers vraagt hoe het met ze gaat, waar ze tegenaanlopen, wat ze nodig hebben om goed te functioneren. Tegenwoordig trainen we leidinggevenden om niet alleen over techniek te praten, maar juist ook gesprekken te voeren over dat soort wezenlijke vragen.” 

“Juist als je ouder bent, geeft nieuwe dingen leren nieuwe energie!” 

A+O-tips en -advies  

“Een inspirerend voorbeeld”, noemt A+O regiomanager Joost van Doorn landbouwmachinebouwer Vervaet. “Ze maken écht werk van duurzame inzetbaarheid.” Wat raadt hij bedrijven aan die ook willen onderzoeken hoe hun 50-plussers ervoor staan? “Doe de kant-en-klare persoonlijke inzetbaarheidsscan van A+O.” En als je mensen niet precies weten waar ze naartoe kunnen of willen groeien? “Zet de vergoeding Sociale vaardigheden in; mensen krijgen inzicht in hun loopbaan of kunnen loopbaancoaching volgen.” Sowieso raadt Joost iedereen aan om de uitgebreide Gids Fit tot je pensioen door te bladeren. “Juist als je wat ouder bent, geeft nieuwe dingen leren nieuwe energie. Of, om in stijl te blijven met Vervaet: wie zaait, zal rooien!” 

Zelf aan de slag met DI? 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten