Drie nieuwe oZone-modules beschikbaar over kalibreren en industrieel slijpen

24 juli 2023
leestijd: 3 minuten

Technici die zijn opgeleid voor industrieel slijpen of deskundig zijn in de meettechniek, zijn zeer schaars. Om daar iets aan te doen, stelde A+O een projectsubsidie beschikbaar aan STODT. Met die subsidie ontwikkelde de technisch bedrijfsopleider uit Hengelo in totaal drie modules voor oZone, het kennisdeelplatform in de techniek. De modules zijn voor iedereen kosteloos beschikbaar op www.ozone.nl

“Er is een groot tekort aan mensen die zijn opgeleid in de meettechniek en industrieel slijpen”, vertelt Bert Smit, Senior Accountmanager van STODT. “Toch zijn deze technici cruciaal voor de hightech maakindustrie die we in ons land hebben. “Maar reguliere onderwijsinstellingen leiden deze technici niet op, omdat de markt voor deze specialisten te klein is.”

Promotie van het vak

Om medewerkers uit de Metalektro te interesseren voor deze twee specialismen, ontwikkelde STODT een aantal modules voor oZone. “We hebben een oZone-module gemaakt voor kalibratie in de verspaning”, vertelt Bert Heijenk, productmanager Meten & GPS bij STODT. “Daarnaast werden er twee modules over slijpen gemaakt, zegt Bert Smit. “De eerste module geeft uitleg over wat slijpen precies is, de tweede module focust op wat het slijpproces inhoudt. Bij de ontwikkeling van de modules was ook de brancheorganisatie van precisie slijpbedrijven betrokken. Zij willen de modules gaan inzetten ter promotie van het vak van slijper.” Productmanager Heijenk raadt geïnteresseerde A+O-bedrijven vooral aan eens een kijkje te nemen in oZone. “De modules zijn – mede door het gebruik van filmpjes – erg toegankelijk. In slechts vijf of tien minuten kom je meer te weten over slijpen en kalibreren.”

“A+O biedt een vergoeding voor het maken van oZone-modules”

Hele blended leerpaden

“Meer en meer bedrijven en instellingen weten de weg te vinden naar oZone om kennis te delen die cruciaal is om de sector op een hoog niveau te houden”, zegt Nicole van Ham, Manager Projecten, Ontwikkeling en Communicatie van A+O. “Zo zijn er in oZone bijvoorbeeld modules beschikbaar over materiaalkunde, meten, tekeninglezen en zelfs hele blended leerpaden over draaien en frezen. Maar ook leerpaden over nieuwe technologieën als 3D-printen en robotisering.” Nicole benadrukt dat je na het volgen van een online module geen volleerde lasser of CNC-verspaner bent. “Maar dergelijke modules kunnen wel heel goed werken om iemand een beeld te geven van wat het werk inhoudt. De modules kunnen bovendien zeer behulpzaam zijn om een nieuwe medewerker voor te bereiden op een training, of als naslagwerk nadien.”

Sector slimmer maken

Om bedrijven te stimuleren content voor oZone te maken en te delen met de sector, biedt A+O aan bij A+O aangesloten bedrijven tijdelijk een vergoeding van maximaal € 11.000,-. Nicole: “Met deze vergoeding kunnen bedrijven zelf tijd vrijmaken om oZone modules te ontwikkelen of daar iemand voor inhuren. Voorwaarde is wel dat de module gedeeld wordt met de openbare bibliotheek van oZone. De regeling loopt tot 30 november 2023 of tot het maximale budget bereikt is.”

“Dus heb je als Metalektro-bedrijf kennis die je wilt vastleggen en die ook relevant is voor andere technische bedrijven, maak dan gebruik van deze vergoedingsregeling”, besluit Nicole. “Denk bijvoorbeeld aan kennis op het gebied optica, lenzen, lazers, kunststoffen en elektrotechniek. Als A+O willen we bedrijven graag aanmoedigen om content en dus kennis met elkaar te delen. Zo maken we samen de hele technieksector slimmer en brengen we elkaar naar een hoger plan!”

Meer informatie:

Meer informatie over de A+O-subsidie voor het maken van oZone-modules vind je op deze pagina.

Wil je weten of het leerplatform oZone iets voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan op www.ozone.nl.

A+O contactpersoon

Nicole van Ham
Manager Projecten, Ontwikkeling en Communicatie

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten