login

Bedrijf & School: Het Nieuwe Samenwerken

Om de arbeidsmarkt optimaal te laten werken, is het van groot belang voor scholen en bedrijven om goed geschoolde technische vakkrachten af te leveren. Echter, de vraag van bedrijven naar deze vakkrachten en het aanbod van schoolverlaters vanuit de beroepsopleidingen sluiten niet optimaal op elkaar aan. Om regionale samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, is A+O in 2012 gestart met de vijf jaar durende pilot 'Bedrijf & School: Het Nieuwe Samenwerken'

Doelstelling en doelgroepen

Doel van de pilot is door een duurzame samenwerking tussen scholen en bedrijven, vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten en de instroom in de opleidingen te vergroten.

Partijen doen dit onder meer door te werken aan onderwijsinnovaties. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn, die volledig in afstemming met de bedrijven wordt ontwikkeld. Of door de school in het bedrijf te halen of juist het bedrijf in de school. Waar het om gaat is dat docenten goed op de hoogte zijn van wat er in de praktijk speelt en praktijkopleiders vanuit de bedrijven meedenken over de invulling van de praktijkcomponent van een opleiding. De innovatiebonus die partijen ontvangen geeft de extra ruimte die nodig is om deze ontwikkelingen ook daadwerkelijk uit te voeren.

7 unieke ROP's

Voor de zomer 2012 riep A+O partijen op zich te melden als kwartiermaker om een Regionaal Beroepsonderwijsplan (ROP) op te stellen. Zeven ROP's, met allen hun eigen unieke kenmerken, zijn geselecteerd om deel te nemen aan de pilot. Te weten: MSO (Groningen), Metalent, OBM Midden Nederland/Tech College, REMO, de Techniek Academie Harderwijk, SVT Cuijk en Anton Tijdink. Deze deelnemende partijen delen ervaringen met elkaar tijdens kennisdelingsdagen. A+O volgt alle ROP's en houdt monitoringsbezoeken om de voortgang in kaart te brengen.

A+O stimuleert de samenwerking tussen scholen en bedrijven al via bbl- en boe-vergoedingen en in sommige gevallen op projectbasis. De innovatiebonus die partijen vanuit het project Bedrijf en School ontvangen, is gebaseerd op de prognose van het aantal leerlingen over een periode van 5 jaar. Deze innovatiebonus wordt uitgekeerd bovenop de reguliere bbl- en boe-vergoeding.

Stand van zaken: verbinden en delen

A+O volgt momenteel alle ROP's en uiteindelijk willen we, door de ontwikkeling van deze 7 ROP's in kaart te brengen, de essentie van deze unieke concepten boven tafel krijgen en kennis hierover delen met de sector.

Meer informatie:

Melanie Lancel, programmamanager A+O, telefoon 06-16 30 40 03 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

A+O Contactpersonen

Melanie Lancel


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.