login

Het Metalen Scharnierpunt: een succesvolle aanpak

A+O heeft  (samen met OOM) sinds de start in 2006  via subsidies het project ‘Het Metalen Scharnierpunt’ (HMS) ondersteund. Voor het schooljaar 2009/2010 hebben dertig vmbo-scholen een forse bijdrage ontvangen voor de invoering van HMS. Sinds begin van 2011 staat HMS op eigen benen en wordt nu verder doorontwikkeld en geïmplementeerd op de vmbo-scholen.

HMS is een nieuw didactisch onderwijsmodel dat wordt toegepast in het VMBO sector Techniek. Doel is om de kloof te dichten tussen de arbeidsmarkt en het (voorbereidend) beroepsonderwijs en om een betere aansluiting tussen het vmbo en het mbo te bewerkstelligen. Daarnaast is de verhoging van de instroom een doelstelling die daadwerkelijk gerealiseerd is.

HMS betekent realistisch en activerend onderwijs met aantrekkelijke praktijkopdrachten, die vmbo-leerlingen stap voor stap begeleidt om een concreet product te maken. In die opdrachten zoals bijvoorbeeld een Flipperkast, Step of Pressure Car, krijgen leerlingen alle benodigde vakkennis, vaardigheden en competenties voor de technische vakken mee, plus de avo-vakken (algemeen vormend onderwijs). Er wordt nadrukkelijk een beroep gedaan op zelfwerkzaamheid van de leerling en onderlinge samenwerking. Van oorsprong is HMS gericht op de metaal en metalektro, inmiddels zijn er praktijkopdrachten voor de smalle en techniek breed afdelingen vmbo techniek.

Een belangrijke pijler van HMS is de relatieversterking van het vmbo met het bedrijfsleven en het mbo. Zo kunnen bedrijven helpen met het ontwikkelen van opdrachten of leerlingen een deel van de opdrachten op hun werkvloer laten uitvoeren.

De scholen en bedrijven zijn zeer over de nieuwe methodiek te spreken. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat HMS een hoger onderwijsrendement oplevert. Daarnaast zijn leerlingen die met HMS zijn opgeleid meer geneigd om ‘een leven lang te leren’.

Meer informatie: Adri Pijnenburg, Stichting Consortium Beroepsonderwijs, tel 033-24 60 447 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.