login

CIV Water/Maritieme Techniek

Het bevorderen van de instroom van goed opgeleide werknemers en het vergroten van de innovatiekracht is waar het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Water/Maritieme Techniek voor staat. In dit project, dat in juni 2013 is gestart, werken het bedrijfsleven en enkele onderwijsinstellingen in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Drechtsteden intensief samen.

Doelstelling en doelgroep

Nederland, en dan specifiek de regio Rijnmond/Drechtsteden, is hét maritieme centrum van Europa en bezit één van de sterkste maritieme clusters van de wereld.

Om deze positie te houden is het naast een grote innovatiekracht zaak de kwalitatieve en kwantitatieve instroom van werknemers op gang te houden. Om mismatching te voorkomen moeten bedrijven en scholen samenwerken. Aan het CIV Water/Maritieme Techniek hebben zich dan ook de volgende partijen gecommitteerd: Scheepsbouw Nederland, HISWA, De Vereniging voor Waterbouwers, IRO (Association of Dutch Suppliers in the Oil and Gas Industrie), HME (onderdeel van Scheepsbouw Nederland) en onderwijsinstellingen STC-Group en Da Vinci College. Samen zetten zij de koers uit ten behoeve van de maritieme maakindustrie en de Topsector Water. Dit alles onder de noemer 'Met Maritieme Techniek naar de top'.

Het CIV biedt één loket aan de bedrijven om de vraagsturing in het onderwijs te vergroten. Dit loket maakt de dialoog tussen bedrijven en onderwijs mogelijk, waardoor ontwikkelprojecten breed worden opgepakt en worden verbonden met het onderwijs en kennisvalorisatie.

Het CIV sluit naadloos aan op de doelstellingen uit de Topsector Water en Human Capital Agenda. De onderstaande doelstellingen gelieerd hieraan worden in het CIV aangepakt:

  • Het vergroten van de innovatiekracht binnen Maritieme Techniek; door samen te werken en multidisciplinaire kennis te ontwikkelen voor duurzame innovaties
  • Het realiseren van een excellente kennis- en opleidingsinfrastructuur voor Maritieme Techniek; door intensieve samenwerking tussen de STC-Group, Da Vinci College en het bedrijfsleven aan één regionaal portfolio
  • Het verhogen van kwantitatieve en kwalitatieve instroom van medewerkers en deelnemers; door branding van Maritieme Techniek in de regio en excellente scholing

 

Rol van A+O

A+O heeft evenals diverse A+O bedrijven (IHC Merwede, Keppel Verolme, Damen Shipyards Gorinchem, VAF Instruments, Scheepswerf Slob, Bakker Sliedrecht, Wärtsila Netherlands) toezeggingen gedaan wat betreft personele en materiële investeringen voor het CIV.
A+O is lid van de Raad van Advies, dat toezicht houdt en indien nodig bijstuurt. De raad wordt voorgezeten door Scheepsbouw Nederland en kent leden vanuit de gemeenten, scholen en de individuele bedrijven. Voor A+O is het bovendien belangrijk om het CIV te volgen en opgedane kennis en ervaring in te zetten bij andere initiatieven in andere regio's en sectoren.

 

Stand van zaken

Het project is in juni 2013 gestart en moet zich ontwikkelen tot een zelfvoorzienend en duurzaam centrum in 2017. De eerste resultaten worden bekend gemaakt in juni 2014.

 

Vraag ons er meer over!

Wilt u meer weten over het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Water/Maritieme Techniek? Neem dan contact op met Yolande van Doornspeek, manager regio's, telefoon 06 - 48 45 16 77  of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.