login

Directeur Deltion College loopt stage bij A+O-bedrijf: "Je hebt elkaar gewoon nodig"

Sinds medio vorig jaar stelt A+O een vergoeding beschikbaar voor A+O-bedrijven om docentstages mogelijk te maken. Michiel Bilstra, directeur Techniek van het Deltion College, pakte de handschoen op en keek rond bij het Dedemvaartse bedrijf Rollepaal.

Het is een indrukwekkend gezicht, de hightech machines die in de grote productiehal van Rollepaal staan. “Wij maken machines voor klanten die er allerlei soorten buizen mee maken”, vertelt directeur Tom Bont. “Rioleringsbuizen, maar ook bijvoorbeeld buizen die gebruikt worden als gas- of waterleiding. Onze specialisatie is meerlaagse techniek. Door continu te innoveren, zoeken we naar oplossingen waarmee onze klanten kostenbesparend kunnen produceren.” Rollepaal is onderdeel van de RP Flow Group, die vier vestigingen in Nederland heeft en tevens vestigingen in India, Indonesië en de Verenigde Staten. Het bedrijf levert aan klanten over de hele wereld.

Golden opportunity

“Ik heb vandaag een kijkje in de keuken mogen nemen bij een geweldig bedrijf”, concludeert Deltion-directeur Bilstra aan het einde van de middag. “Ik gun het iedere docent om op school uitgeroosterd te worden om hier eens rond te kunnen kijken. En ook voor onze studenten is het een golden opportunity. Ik denk dat ze niet zijn weg te slaan bij deze prachtige machines.”

“Het technisch beroepsonderwijs functioneert alleen goed als het onderdeel is van een netwerk van bedrijven”, vervolgt hij. “De ontwikkelingen in zowel productieprocessen als materiaalgebruik gaan razendsnel. Voor docenten is het belangrijk dat zij regelmatig bij bedrijven over de vloer komen, om te zien welke veranderingen er plaatsvinden. Dan kan een docent ook meerwaarde leveren als hij de context kent waarin studenten komen te werken.” Die samenwerking met het bedrijfsleven heeft volgens Bilstra een duidelijk doel. “We zijn er als ROC niet om alleen maar een diploma aan onze studenten te verstrekken. Samen met het bedrijfsleven willen we de regio verder brengen.”

“Juist door elkaar op te zoeken, wordt 1+1 uiteindelijk 3.”

Brug onderwijs-bedrijfsleven

Ook voor de RP Flow Group is samenwerking met het beroepsonderwijs essentieel, aldus directeur Bont. “Wij groeien momenteel hard. Dat betekent dat we voortdurend op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Door studenten kennis te laten maken met ons bedrijf en door ze stagemogelijkheden te bieden, creëren we nieuwe instroom.” Maar een goede relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven is nog om een andere reden belangrijk, benadrukt hij. “Wij kunnen als bedrijf inzichtelijk maken waar onze behoeften liggen op middellange termijn, zodat het onderwijs daarop kan inspelen. Ik geloof heel erg in de brug tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit A+O-initiatief van docentstages levert daaraan een bijdrage. Ik vind het een goede zaak dat A+O dit heeft opgestart.”

Bilstra sluit zich daar bij aan. “Het levert niets op als wij aan weerszijden van de Dedemsvaart blijven staan. Juist door elkaar op te zoeken, wordt 1+1 uiteindelijk 3.” Zo viel het hem tijdens dit bedrijfsbezoek op dat Rollepaal voortdurend inzet op procesverbetering. “Docenten moeten zich er bewust van zijn dat studenten over de vaardigheden beschikken om innovatie mogelijk te maken. Dat vraagt om nieuw vakmanschap, waarbij 21st century skills belangrijk zijn. De tijd is echt voorbij dat je veertig jaar lang alleen maar doet wat de baas zegt.”

Structurele dialoogfotos docentstage

Volgens Bilstra kan samenwerking met een bedrijf als Rollepaal voor beide partijen veel opleveren. “Zoals bekend is er en tekort aan techniekdocenten. Wellicht kunnen werknemers van Rollepaal gastlessen bij ons op school geven. Tegelijkertijd kunnen wij als ROC een bijdrage leveren aan de bijscholing van zittende werknemers in het kader van een leven lang leren.” Bilstra is dan ook voorstander van een structurele dialoog met het bedrijfsleven. “Het zou goed zijn om minimaal één of twee keer per jaar om de tafel te zitten met en groep van bedrijven uit de regio. Met als uitgangspunt dat we de beste mensen en de beste opleidingen willen.”

Kan Bilstra het andere ROC-directeuren of andere docenten aanraden om ook een docentstage te volgen? “Zonder meer. Ik heb het als erg nuttig ervaren om te zien hoe er bij Rollepaal wordt gewerkt, wat er van medewerkers wordt verwacht en hoe belangrijk innovatie voor het bedrijf is.” En ook directeur Bont is enthousiast. “Het is ontzettend belangrijk om met het onderwijs in verbinding te staan. Op korte termijn levert het nieuwe instroom op en op lange termijn zorgt het ervoor dat opleidingen beter aansluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven. Kort en goed: je hebt elkaar gewoon nodig.”

Meer informatie

Michiel Bilstra, directeur Techniek & Gebouwde Omgeving Deltion College, telefoonnummer 06 - 22 21 16 65 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tom Bont, directeur Rollepaal, telefoonnummer 06 - 51 25 90 40 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook belangstelling voor een docentstage?

Klik hier voor meer informatie of meld u direct aan!

 

A+O Contactpersonen

Rob Nijhof


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.