login

Nieuwe BOL4-opleiding Precisietechniek samen met bedrijfsleven

V.l.n.r.: Frans Konst, Gert Jan ten Brinke en Bert Wessels

Technische bedrijven in Oost-Nederland staan te springen om vakpersoneel: specifiek technisch opgeleide mensen. Vandaar dat ROC van Twente sinds een jaar de nieuwe BOL4-opleiding Precisietechniek biedt. Met input en ondersteuning vanuit het bedrijfsleven én 40% praktijkonderwijs. Ook A+O-bedrijf Brinks Metaalbewerking draagt hieraan bij.


Frans Konst, teammanager Precisietechniek, vertelt: “De BOL4-opleidingen Researchinstrumentmaker en Verspaningstechnoloog bestonden nog niet in onze regio. Terwijl de vraag naar dit type werknemers alleen maar toeneemt. We willen studenten klaarstomen als medewerker voor de Smart Industry. In samenwerking met het bedrijfsleven wordt hiervoor het curriculum ontwikkeld. Omdat beide beroepen volop te maken hebben met (CNC) verspanende bewerkingen, zijn we vorig jaar begonnen met de BOL4-opleiding Precisietechniek.”

Het eerste jaar worden de studenten praktisch geschoold in de conventionele verspanende bewerkingen om ervaring op te doen met verschillende bewerkingstechnieken en materialen. Oftewel, om het juiste fingerspitzengefühl te ontwikkelen. Vanaf het tweede jaar wordt overgegaan naar de CNC-machines in samenwerking met STODT. Aan het einde van het tweede jaar wordt dan een keuze gemaakt om de laatste twee jaar af te sluiten als researchinstrumentmaker of verspaningstechnoloog. De theorie voor beide vakken komt deels overeen met de reguliere BOL 4-opleiding werktuigbouwkunde.

Duidelijk groeiproces

In totaal 8 studenten hebben nu bijna het eerste jaar volbracht. De ervaringen tot nu toe? “De studenten krijgen twee volle dagen per week praktijkles omdat we die vaardigheden erg belangrijk vinden. Er is een duidelijk groeiproces zichtbaar. De studenten die in eerste instantie ‘bang’ waren voor de machines, kunnen deze nu zo goed als zelfstandig bedienen”, zegt Konst enthousiast. Voor de opleiding werden maar liefst 20 nieuwe draai- en freesbanken aangeschaft. Een flinke investering, onder andere gefinancierd vanuit ROC van Twente en TechWise.

Bert Wessels, directeur TechWise, legt uit: “Met de coöperatie CIV TechWise Twente, bestaande uit de onderwijsleden ROC van Twente, SMEOT, REMO en STODT en de bedrijfsverenigingen VMO, TKT en Uneto-VNI, ontwikkelen we gezamenlijk nieuw onderwijs voor de regio. Passend bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Immers, samen kunnen we hiermee de positie van bedrijven in de maakindustrie behouden en versterken.” Om deze onderwijsontwikkelingen in de technische opleidingen te versnellen, kan TechWise veelal een financiële bijdrage leveren voor investeringen in bijvoorbeeld scholing van docenten en de benodigde apparatuur. Zo staan er bij de bovengenoemde onderwijspartners inmiddels een 20-tal robots en een 30-tal 3D-printers.

Iemand uit de regiotechwise2

Daarnaast gaat de opleiding precisietechniek participatieovereenkomsten aan met bedrijven, momenteel 15, waaronder Brinks Metaalbewerking uit Vriezenveen. Gert Jan ten Brinke, Operations Manager, vertelt: “We hebben er allemaal belang bij dat de vijver zo groot mogelijk is. Vandaar dat wij maar wat graag een bijdrage leveren. Financieel maar ook in input voor het curriculum.”

Momenteel heeft Brinks Metaalbewerking meer werk dan het aankan. “We halen nu ook mensen uit Oost-Europa. Prima vaklui, maar omdat communicatie in ons werk erg belangrijk is heb ik liever iemand uit de regio. Daarnaast verandert het vak sterk. We hebben steeds vaker mensen nodig die vanuit de behoefte van de klant naar het product kunnen kijken.”   

Juiste attitude kweken

Wessels knikt: “De kennis van nu is morgen verouderd”. Vandaar dat we in de opleiding, naast de technische vakken, veel doen aan het ‘kweken van de juiste attitude’, of anders gezegd ‘ondernemend gedrag’. De toekomst vraagt om nieuwsgierige, verbindende en inspirerende technici die initiatief nemen. Werknemers met een helicopterview die weten dat het gaat om first time right, oftewel foutloze productie, in plaats van continu bijstellen. De vraag naar dat type technici is gigantisch.”

Toch kan de opleiding nog de nodige promotie gebruiken. Wessels: “Studenten en ook ouders kunnen vaak moeilijk doorzien wat het vak inhoudt en de opleiding is helaas nog relatief onbekend. Vandaar dat we nu bij de onderwijspartners een lokaal gaan inrichten waar 3e- en 4e jaars vmbo-studenten les kunnen krijgen en 2e jaars kennis kunnen maken met technische vakken. En dat willen we ook in samenwerking met havo-scholen gaan doen. Ons  doel is dat we jaarlijks  24 nieuwe studenten Precisietechniek kunnen laten instromen.”

Meer informatie

Gert Jan ten Brinke, Operations Manager bij Brinks Metaalbewerking, telefoonnummer 0546 - 56 14 00 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Frans Konst, teammanager Precisietechniek BOL4 bij ROC van Twente, telefoonnummer 074 - 852 55 16 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bert Wessels, directeur CIV TechWise Twente, telefoonnummer 074 - 852 56 10 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

A+O Contactpersonen

Rob Nijhof


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.