login

Innovatiehubs, de manier om jong talent aan te trekken

Innovatiehubs schieten in het oosten van het land als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels zijn er 10 hubs  (hub= spil of as) waarbij één of meerdere bedrijven zijn aangesloten. En de vraag ernaar blijft groot. Hoe dat komt? Het is de ideale manier om aan jong vaktalent te komen en ruimte te bieden voor innovatie.

Nienke Koning is projectmanager van onder andere de innovatiehub Kremer, Pas Reform en Sité. Twee technische bedrijven en een organisatie voor woondiensten. “Er zijn in de Achterhoek ontzettend veel mooie bedrijven. Maar het is voor hen een uitdaging om goede studenten aan te trekken. Vandaar dat in 2007 vanuit het bedrijfsleven het idee is ontstaan voor een innovatiehub. De innovatiehub onderzoekt de vraag vanuit de bedrijven en zoekt daar passende studenten bij. Vervolgens begeleiden we de student, onderhouden we het contact met school en bedrijf en bieden we workshops als personal branding.”

Bedrijven worden ontzorgt

“Voor ons is het ideaal”, zegt Nelleke Nolles, hr-business partner bij Pas Reform in Zeddam. “Wij worden als bedrijf volledig ontzorgt.” Pas Reform is met 200 man personeel gespecialiseerd in totaaloplossingen voor de broedindustrie. “Innovatie is voor ons belangrijk. Maar het vinden van jong vaktalent kost normaal veel tijd en moeite. Sinds februari dit jaar doen we mee aan de innovatiehub met Kremer en Sité en sindsdien hebben we al 11 stagiaires gehad. Op dit moment lopen er 6 rond, waarvan 5 hbo’ers en 1 wo’er. We plukken dus echt de vruchten van onze deelname.”

“Ook de ontmoetingen met andere bedrijven uit de hub zijn interessant”, gaat Nolles enthousiast verder. “We kunnen onderling studenten uitwisselen maar ook kennis delen. Je leert absoluut van elkaar.” Niet alleen de bedrijven, maar ook de studenten hebben veel baat bij de innovatiehubs. Koning: “De studenten krijgen leuke, interessante opdrachten vanuit de bedrijven. Opdrachten die er echt toe doen en voor toepasbare innovaties zorgen.”

‘De innovatiehubs zorgen voor een bewezen instroom.’

Meer dan 600 studenten een stageplek

In 9 jaar tijd groeide het aantal innovatiehubs naar 10, waaraan in totaal 33 bedrijven deelnemen. “Inmiddels hebben honderden studenten via ons een stageplek gekregen en hielpen we 45 talenten aan een baan.” De innovatiehubs zorgen dus voor een bewezen instroom. Ook bij Pas Reform ontvangt binnenkort de eerste innovatiehub-student een contract. “Natuurlijk is dat ons uiteindelijke doel. Maar deelname aan de hub geeft sowieso een prettige spin-off. Er wordt over het bedrijf gepraat en Pas Reform raakt daarmee bekend onder jong vaktalent. We zijn een sterk internationaal bedrijf en hebben studenten veel te bieden. Maar dan moet men ons wel eerst kennen.”

Gouden greep

Ook Rob Nijhof, A+O-regiomanager Oost-Nederland, ziet de innovatiehubs als een gouden greep. “Het is een initiatief dat we absoluut moeten omarmen. En wellicht valt het zelfs breder aan te pakken. Waarom niet ook mensen met ervaring deel laten uitmaken van de innovatiehubs? Of zorgen voor vervolgopleidingen in het kader van een leven lang leren? In het oosten van het land zorgen demografische ontwikkelingen voor uitdagingen. Lagere scholen sluiten en er gaan de komende jaren veel mensen met pensioen. De ontgroening is hier flink. Innovatiehubs kunnen er echt voor zorgen dat broodnodig vaktalent zich weer in de Achterhoek vestigt.”

Meer informatie

Nienke Koning, projectmanager Innovatiehub, telefoonnummer 06 - 55 24 02 37 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  
Nelleke Nolles, hr-business partner bij Pas Reform, telefoonnummer 0314 - 65 91 11 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.