login

Twente zet techniek op de kaart

Bedrijven en scholen koppelen en jongeren een goed beeld geven van werken in de techniek. Het is voor veel regio’s een flinke uitdaging. In Twente weten ze met succes de krachten te bundelen. Mineke Bosch, coördinator vmbo Carrousel Twente, en Pieter van Schilt, directeur vmbo Pius X College in Almelo, geven uitleg.

Na lange tijd pionieren staat vmbo Carrousel Twente nu stevig in het zadel. Inmiddels doen maar liefst 23 scholen mee met 5.400 leerlingen en hebben zo’n 600 tot 700 bedrijven zich aangesloten. Het doel? De jongeren een goed beroepsbeeld geven en uitval en switchgedrag tegen gaan met stages, excursies en verdiepende kennismakingen.

Contact met de beroepen

“Bedrijven en scholen hebben elkaar simpelweg nodig. We zijn hier ontzettend goed geoutilleerd, maar alleen het bedrijfsleven zelf kan laten zien wat zij de leerling als werkplek te bieden hebben. Beroepsonderwijs bieden zonder contact met de beroepen? Dat kan gewoon niet”, vertelt Van Schilt. “Maar voor een goede koppeling is een makelaar nodig. Eén aanspreekpunt dat het contact verzorgt en bedrijven en scholen samenbrengt. En dat is vmbo Carrousel Twente.”

Onder energieke aansturing van Bosch vinden talloze leerlingen inmiddels hun weg naar oriënterende bezoeken of stages bij bedrijven in alle sectoren, waaronder de techniek. “Wat bedrijven ervoor moeten doen? De carrousel digitaal voorbereiden en een lesbrief invullen, een verslag maken, evalueren en feedback geven. Zo kun je de kwaliteit ervan waarborgen voor alle partijen. Maar het liefst heb ik natuurlijk dat het een vast onderdeel wordt van het schoolexamen.”

De leerling staat centraal bij vmbo Carrousel Twente. “Zij moeten een keuze maken en gelukkig zijn. Maar veel kinderen hebben geen idee wat een beroep inhoudt. Een kijkje achter de schermen kan dan een geweldige eyeopener zijn om alsnog voor de techniek te kiezen”, aldus Bosch. En dat blijkt. Gemiddeld zien de technische opleidingen in de regio Twente 17 procent meer instroom. Alhoewel dat uiteraard ook te danken is aan inspanningen van de scholen zelf.

Keukentafelgesprekken

“We proberen ouders en kinderen hier op allerlei manieren in aanraking te laten komen met techniek. Om jongeren te behouden voor de regio, maar ook om te voldoen aan de nieuwe vraag van het bedrijfsleven. Daar heeft de school een belangrijke verantwoordelijkheid in”, aldus Van Schilt. “Van techniekdagen en high tech-dagen tot heuse keukentafelgesprekken. Ouders komen dan vertellen over hun beroep in groepjes met 4 tot 5 leerlingen. Prettig laagdrempelig en geweldig stimulerend. Hoe leuk is het om van een piloot of tandtechnicus zelf te horen over de techniek die daarbij komt kijken?”

Bosch vult aan: “Techniek is de toekomst, daar liggen de banen. En heb je je mbo-diploma dan verdien je in deze sector zo’n 40 procent meer. Dat vertel ik altijd tijdens voorlichtingen en ouders hebben daar natuurlijk wel oren naar. Beroepen veranderen. We leiden op voor beroepen die er nu nog niet zijn, daarom moeten we met elkaar blijven praten.” Van Schilt knikt: “Vertellen waar je mee bezig bent, is voor zowel bedrijven als scholen de uitkomst.”

Techniekopleidingen zijn duur omdat er prijzige apparatuur nodig is voor goed geoutilleerde lokalen. “En dat voor maar kleine aantallen leerlingen, 10 tot 20 voor bepaalde opleidingen. Pius X College deelt daarom samen met CSG Het Noordik het schoolgebouw. Maar we hebben ook de bedrijven nodig. Om het programma goed af te stemmen op de behoefte in de regio, ontvangen we graag input. Kortom, willen we samen een toekomst hebben dan moeten we de krachten blijven bundelen.”

Meer informatie

Mineke Bosch, coördinator vmbo Carrousel Twente, telefoonnummer 0546 - 81 98 89 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pieter van Schilt, directeur vmbo Pius X College, telefoonnummer 0546 - 86 00 66 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.