login

"School en bedrijf kunnen niet zonder elkaar"

Het is samenwerking tussen school en bedrijf in de praktijk: een gezamenlijk project van ROC het Graafschap College en het Doetinchemse bedrijf Intermeco, dat specialist is in het ontwikkelen en produceren van complexe plaatwerkcomponenten. Tijdens een driedaags project kunnen de mbo-leerlingen 'hands on' meer ervaring opdoen met dieptrekken, laserlassen, geautomatiseerde plaatbewerking of werkvoorbereiding. "De jonge instroom hebben wij hard nodig."

"Die las ziet er heel netjes uit", zegt docent Gerard Goossens van het Graafschap College. Een aantal leerlingen heeft net met een 3D-gestuurde laser een hoeklas mogen maken. Het is een onderdeel van een samenwerkingsproject tussen het ROC Graafschap College en het A+O-bedrijf Intermeco. "Deze machine is echt state-of-the art", legt Goossens uit. "Daar is er in heel Nederland maar eentje van. Het is heel mooi dat mijn leerlingen kunnen rondlopen bij een bedrijf dat behoort tot de voorhoede van de Nederlandse metaalindustrie. " En daar zijn de leerlingen zelf het mee eens. De 22-jarige Rick vindt het 'heel gaaf'. "Door hier laserlassen in de praktijk te zien, zie je echt hoe het werkt."

Concrete opdracht

In totaal 31 leerlingen van het Graafschap College komen in het kader van dit project over de vloer bij Intermeco. In 3 ochtenden leren ze alles over dieptrekken, laserlassen, geautomatiseerde plaatbewerking of werkvoorbereiding, vertelt Intermeco-directeur Gert-Jan Engelen. "Ze krijgen een hele concrete opdracht om iets te maken. Dat bereiden de leerlingen op school al voor. Bij ons mogen ze het dan ook echt uitvoeren, onder begeleiding van een coach van ons bedrijf. Zo heeft een groepje bijvoorbeeld een hele mooie koffiehouder gemaakt in de vorm van een vrouwengezicht."

Techniekdocent Gerard Goossens is blij dat Intermeco zijn deuren openzet voor zijn leerlingen. "Hier in de praktijk van het bedrijf zien ze dat moderne techniek bestaat, dat maakt ze enthousiast. School en bedrijf kunnen niet zonder elkaar. Wij hebben bedrijven nodig voor stages en projecten. En de bedrijven hebben onze leerlingen , hun werknemers van de toekomst, ook hard nodig."

Hoger gekwalificeerd

Gert-Jan Engelen intermecoDaar is Intermeco-directeur Gert-Jan Engelen, die zelf indertijd ook leerling was van Goossens, het van harte mee eens. "Ik weet nog goed welke indruk het op mij maakte toen ik zelf als leerling bij een metaalbedrijf op bezoek mocht. Als leerlingen ons bedrijf hebben gezien, dan kunnen dat voor ons potentiële werknemers zijn. Die jonge instroom is belangrijk, want ook ons bedrijf telt behoorlijk wat oudere werknemers. Alleen al de afgelopen zes jaar zijn twintig oudere werknemers uitgestroomd."
De goede band met het Graafschap College is voor Intermeco dan ook essentieel, zegt Engelen. "We zien ook dat wij als bedrijf steeds hoger gekwalificeerd personeel nodig hebben. Hadden we dertig jaar geleden 80% LBO'ers en 20% MBO'ers, nu hebben we voor 80% MBO-niveau nodig. Door studenten al in hun opleiding met nieuwe technieken kennis te laten maken, hopen we dat ze geënthousiasmeerd worden om zich verder in deze richting te specialiseren."

Modern bedrijf

De 22-jarige Jasper is één van de deelnemers aan het project. Hij wil door naar het HBO om werkvoorbereider te worden. "Hier wordt echt een link tussen theorie en praktijk gelegd. Dat maakt het voor mij interessant. Zo ben ik aan de slag gegaan met de kostprijsberekening van producten, om te zien waar die cijfers nu eigenlijk precies vandaan komen."
En ook voor de 19-jarige Dylan was het een leerzaam project, hij verdiepte zich in plaatbewerking. "Wij mochten de metalen bekerhouder maken. Van ontwerp tot aan het poedercoaten aan toe. Dat was erg leuk. Intermeco is een mooi en modern bedrijf. Ik zou hier wel willen werken."

Het is door dit soort 'interactieve' projecten dat leerlingen enthousiast gemaakt worden, meent Intermeco-directeur Gert Jan Engelen. "Ik kan het elk metalektrobedrijf aanraden om een hechte band met het ROC op te bouwen. Wacht niet met het zoeken naar personeel totdat je een vacature hebt. Maar bouw een band op met de school: door stages, door projecten en door aanwezig te zijn op open dagen. Laat zien hoe modern en innovatief werken in de techniek is. Er is toch niks mooiers om daar als bedrijf een bijdrage aan te kunnen leveren?"

Meer informatie:

Gert-Jan Engelen, directeur Intermeco, tel. 0314-34 00 11 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.