login

Best practice: De Techniek Academie

Het is een prachtig gebouw in Harderwijk waar De Techniek Academie is gevestigd. Achter de façade van spiegelend glas bevindt zich een opleidingscentrum met de meest moderne machines. Het Platform Techniek Noordwest Veluwe, waarin het ROC Landstede en 37 techniekbedrijven zijn verenigd, nam in 2011 het initiatief voor De Techniek Academie. Met als doel de dramatische daling van de instroom in het techniekonderwijs te keren.

"De Techniek Academie is hét leerwerktraject voor de regio", aldus directeur Jacques de Groot . "Wij zijn een vereniging en dat betekent dat de leden - de bedrijven - bepalen wat wij doen. Tegelijkertijd zijn ze ook onze klant. Alle technische bedrijven in de regio kunnen zich hierbij aansluiten en meebeslissen. De overheid wil niet dat jongeren worden opgeleid voor beroepen waarin geen werk voor ze is. Aan die doelstelling dragen wij bij, want we leiden alleen op als er vraag van de bedrijven is. Door de hechte band met het bedrijfsleven beschikken wij bovendien over moderne apparatuur voor onze opleidingen."

techniekacademie2De studenten zijn voor vijf dagen in de week in dienst van De Techniek Academie, vertelt De Groot. "Drie dagen werken ze bij een bedrijf. De andere twee dagen brengen ze door bij ons op De Techniek Academie. Op dit moment hebben wij 75 studenten, die we in twee jaar tijd opleiden naar BBL-2 niveau voor de metaal, mechatronica, elektrotechniek of installatietechniek. Na de opleiding verbindt de student zich minimaal nog eens twee jaar aan het leer bedrijf."

Het lesprogramma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ROC Landstede. De algemeen vormende vakken en de techniekinstructie (theorie) worden dan ook verzorgd door de docenten van Landstede op locatie van De Techniek Academie. De Groot: "We hebben een uitstekende relatie met het ROC. Als dat twee gescheiden werelden zijn, dan loop je vast." De praktijklessen worden verzorgd en begeleid door de praktijkopleiders die in dienst zijn van De Techniek Academie. De Groot: "Die praktijkopleider weet precies waar de student staat en is ook de schakel naar het bedrijf." Tussen de praktijkopleider en de docent van het ROC vindt volgens De Groot ook continu afstemming plaats. "Als blijkt dat een student behoefte heeft aan een stukje praktijk bij de theorie, dan regelen we dat. Zo beklijft het ook veel beter."

De grote kracht van De Techniek Academie zit hem vooral in de flexibiliteit van het onderwijsprogramma, zegt De Groot. "We hebben een elektronische leeromgeving: zowel de praktijkopdrachten als de theorie staan voor de individuele studenten klaar. Stel dat een bedrijf een klus binnenkrijgt om roestvrijstaal te lassen. Dan halen we zo'n module naar voren, zodat de student daar meteen mee aan de slag kan. Die flexibiliteit waarderen bedrijven zeer. En deze methodiek maakt het ook mogelijk om met kleine aantallen studenten toch een opleiding draaiende te houden."

techniekacademie1Voor de nabije toekomst heeft De Techniek Academie zich als doel gesteld om ook niveau-3 opleidingen aan te gaan bieden, vertelt De Groot. "Zodat onze studenten kunnen doorgroeien. We gaan nu met niveau-3 starten voor een aantal opleidingen. We zijn erg blij met de subsidie van A+O vanuit het project 'Bedrijf & School' die dat mogelijk heeft gemaakt. Zonder die subsidie hadden we het simpelweg niet zo snel van de grond kunnen tillen."

Meer info:

Jacques de Groot, directeur van De Techniek Academie, tel. 0341-74 39 28 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..