login

Gezamenlijk techniek op de kaart zetten

TechniekCampus Zaanstreek versus Technicampus Stedendriehoek

Hét opleidings- en innovatiecentrum voor techniek in de Stedendriehoek van Deventer, Apeldoorn en Zuthpen: dat is de ambitie van de Technicampus in Deventer, die een jaar geleden van start is gegaan. Grote voorbeeld is de succesvolle TechniekCampus Zaanstreek. Wat zijn de overeenkomsten? En zijn er ook verschillen? Jan Jansen, directeur Technicampus Stedendriehoek, en Jan Leegwater, Hoofd Opleidingen Nederland bij Ardagh Group, geven uitleg.

"De Technicampus in Deventer is een samenwerkingsverband van opleidingsbedrijven in de metaal, installatie en bouw. Ons doel is jongeren te interesseren voor techniek, een betere aansluiting te maken tussen technische opleidingen en de vraag van bedrijven, een doorlopende leerlijn mbo-hbo te creëren en een instituut voor her- en bijscholing in de regio te zijn. Hoe we dat willen bewerkstelligen? Onder andere door innovatieopdrachten vanuit het bedrijfsleven. Niet alleen leuk voor de studenten, of collega's in opleiding zoals ik ze graag noem. Maar ook goed om de kennis van docenten op peil te houden", vertelt Jan Jansen enthousiast. De Technicampus ging in september vorig jaar van start met 150 leerlingen. "Ons startdoel werd daarmee gehaald. Maar voor 2017 hopen we minstens 300 leerlingen in onze lokalen te zien."

Continu de achterban betrekken

Het moge duidelijk zijn: aan ambitie geen gebrek in Deventer. Maar hoe is de start geweest? Jan Leegwater, vanuit Ardagh betrokken bij de opzet van zowel de TechniekCampus Zaanstreek als de Technicampus Stedendriehoek, vertelt: "Technische bedrijven vormen bij beide campussen het bestuur. Maar waar die onderlinge samenwerking in de Zaanstreek altijd al sterk was, bleek in de Stedendriehoek sterke versnippering. Het was ieder voor zich. Ardagh had al 45 jaar een eigen bedrijfsschool, het latere DeTechnO, en ook OBM was er een gestart met ROC Aventus. Om iedereen aan tafel te krijgen, de bestaande bedrijfsscholen los te weken en samen verder te gaan, moesten grote hordes genomen worden. Daarom hebben we een krachtige en beslissingsbevoegde stuurgroep opgericht en een neutrale maar ervaren kwartiermaker gezocht. Continu de achterban erbij betrekken, is ongelooflijk belangrijk. Met een startsubsidie vanuit de gemeente en provincies Overijssel en Gelderland konden we vervolgens meters maken."

Een heuse Techniekboulevard

Ook bij de TechniekCampus Zaanstreek deed de overheid gelijk mee. "Een duidelijke parallel. Maar daar stonden we weer voor een andere uitdaging: we hadden een goede school maar op een mindere locatie. We wilden meer in het zicht komen, bereikbaar zijn voor leerlingen én bedrijven en samengaan met andere opleidingen. Vandaar dat we verhuisd zijn naar een locatie dichtbij SPB Bouwopleidingen en het Regio College. Zo creëerden we een heuse Techniekboulevard", legt Leegwater uit. "Bij het opzetten van de TechniekCampus Zaanstreek hebben we in goed overleg met de regiomanagers ook een beroep gedaan op A+O en OOM. Met onder andere een Techniekplein om vmbo-leerlingen kennis te laten maken met techniek en vaardigheden op te laten doen. Zo'n zelfde constructie hopen we in Deventer nu ook toe te passen. De subsidieaanvragen zijn in voorbereiding."

'Samenwerking is de sleutel: van bedrijfsleven tot overheid heeft bijgedragen'

Krachten bundelen

"Samenwerking is de sleutel: van bedrijfsleven tot overheid heeft bijgedragen. Soms in uren, soms in subsidies. Van groot belang", zegt Jansen. "Je kunt altijd een campus starten, maar het wordt niet vanzelf een succes. Daar is echt krachtenbundeling voor nodig." Leegwater: "Waarom Ardagh zich zo inspant voor dit soort initiatieven? Wij geloven dat het werkt. Niet voor niets zijn we nu ook in Hoogeveen en omgeving aan het kijken of een Techniekcampus mogelijk is. Met een bedrijfstakschool in de regio kun je nu eenmaal meer ademen. Een school verbonden aan slechts één bedrijf is conjunctuurgevoelig. Willen we als sector sterker staan, dan moeten we bundelen." Wat Leegwater betreft kan ons land dus nog wel meer Techniekcampussen gebruiken. "Een tip voor anderen die ook een campus willen starten? Zoek andere regio's en bedrijfstakscholen op en zie met eigen ogen het resultaat. Wijzelf zijn op een gegeven moment in de auto gestapt naar REMO Rijssen, een goed voorbeeld van hoe het bedrijfsleven kan participeren in een bedrijfstakschool. Kom gerust langs in Deventer!"

Meer informatie:

Jan Jansen, directeur Technicampus Stedendriehoek, tel: 088- 03 51 361 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Jan Leegwater, Hoofd Opleidingen Nederland bij Ardagh Group, tel: 06- 51 81 99 52 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..