login

Onderzoek Duyvis Wiener naar haalbaarheid HBO Techno Campus Zaanstreek

Kan er een HBO Techno Campus in de Zaanstreek komen, toegespitst op de levensmiddelenindustrie? Dat is de vraag die A+O-bedrijf Royal Duyvis Wiener meer dan graag beantwoord wil zien. Want het tekort aan hbo-geschoolde technici in de regio loopt op en vacatures voor met name engineers blijken steeds lastiger in te vullen.

Daarom laat het bedrijf nu op eigen initiatief een regionaal onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van een nieuwe hbo-opleiding. Om vervolgens de instroom van jonge hbo-technici te stimuleren. Van oudsher is het een sterk geïndustrialiseerd gebied, met vooral veel bedrijven in de levensmiddelenindustrie: de Zaanstreek. Royal Duyvis Wiener is één van die bedrijven.

Sinds de jaren zeventig richt de onderneming zich op het ontwikkelen van machines voor de verwerking van cacao en chocolade. Met succes: het bedrijf is vandaag de dag een van de wereldmarktleiders op dit vlak.

Vacatures

Maar vacatures vervuld krijgen voor de engineering en r&d-afdeling blijkt geen gemakkelijke opgave. Hilda Kluessien,hrm-manager bij Duyvis Wiener: “De instroom naar technische hbo-opleidingen, bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde in Alkmaar, neemt steeds verder af. Wij merken dat het heel moeilijk is om mensen te vinden. Iedereen in deze regio herkent dat probleem.”
Idealiter hebben kandidaten kennis van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en de procesindustrie met een link naar de levensmiddelentechnologie. Maar dergelijke opleidingen zijn in de verre omtrek niet te vinden, ondanks de grote concentratie van bedrijven die zulke werknemers nodig hebben. “Het is eigenlijk best raar dat de Hogeschool van Amsterdam of Inholland zo’n specialisatie niet biedt. Studenten moeten nu uitwijken naar Bolsward of Wageningen”, aldus Kluessien.

Specialisatie

Deze zomer wordt daarom onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een nieuwe opleiding in de regio, gericht op deze behoefte. “Valt zo’n opleiding te realiseren, inclusief een specialisatie voor Duyvis Wiener rond cacao? En met welke bestaande opleidingen kan eventueel worden samengewerkt?”, vat de hr-manager de onderzoeksvragen samen.

TechniekCampus Zaanstreek

Royal Duyvis Wiener betaalt het onderzoek, én is mogelijk bereid de nieuwe opleiding deels te financieren. Eerder al stapte deze stichting in de TechniekCampus Zaanstreek voor mbo-studenten, een campus die vorig jaar de deuren opende en waar metaal- en procestechniek gezamenlijk zijn gevestigd. Ook A+O steunde dit initiatief. Kluessien: “Die campus is zeer succesvol en heeft geleid tot een verdubbeling van de instroom van technische mbo-studenten. Dat hopen we ook met een HBO Techno Campus te realiseren.”

Ambitieus

Het is een ambitieus plan, meent Hilda Kluessien. Op basis van het onderzoek moet er na de zomer een helder plan van aanpak komen te liggen dat aansluit bij het Techniekpact, dat immers ook gericht is op het vergroten van de instroom. Regiomanager Robert van der Laak van A+O ondersteunt Royal Duyvis Wiener in het hele proces. Kluessien: “Hij is zeer betrokken, deelt zijn kennis, denkt goed mee en heeft creatieve ideeën. Het is prettig om zo’n beroep op A+O te kunnen doen!”

Meer info

Hilda Kluessien, HRM manager Royal Duyvis Wiener, tel: 075- 61 26 136 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Robert van der Laak