Personeelstekort? Het opleiden van bbl’ers biedt uitkomst!

28 mei 2024
leestijd: 4 minuten

Veel bedrijven in de Metalektro kampen met een tekort aan personeel. A+O-bedrijf B&S Technology lukt het wél om voldoende nieuwe medewerkers aan te trekken. Het geheim: een moderne en aantrekkelijke werkgever zijn én het intern opleiden van bbl’ers. En daarbij maakt het bedrijf dankbaar gebruik van A+O’s digitale leeromgeving oZone 

“Wij produceren fijnmechanische onderdelen voor diverse sectoren”, vertelt Saskia Rosenhart, verantwoordelijk voor HR bij B&S Technology. “Dat doen wij voor de hightech semiconductorsector, de mechatronica, de foodsector, de health en life sciences, de automotive markt en voor machinebouwers. Zo hebben we onlangs bijvoorbeeld aluminium wielnaven voor de raceauto van de TU Delft gemaakt.” Hoewel de arbeidsmarkt krap is, weet B&S Technology al 25 jaar voldoende mensen te vinden. “In samenwerking met de Stichting Vakopleiding Metaal Tilburg leiden we bbl’ers binnen ons bedrijf in drie jaar op tot mbo-3 niveau”, vervolgt ze. “Dat heeft verschillende voordelen. Je houdt een mooie verdeling tussen jongeren en ouderen binnen je bedrijf. En doordat je ze opleidt op je eigen machinepark, kunnen ze aan het eind van hun opleiding al gewoon meedraaien.” 

Begeleiding door een praktijkopleider 

In het eerste en tweede jaar van de opleiding gaan de bbl’ers om en om zes weken naar school en werken ze zes weken bij het bedrijf. In het derde jaar gaan ze nog één dag naar school en werken ze vier dagen bij B&S, maakt Saskia duidelijk. “De leerlingen worden gekoppeld aan een praktijkopleider, die ze gedurende de hele drie jaar van de opleiding ondersteunt. Ook daarna stimuleren we hun verdere ontwikkeling, door bijvoorbeeld door te groeien naar mbo-4 niveau of door het volgen van een deeltijd hbo-opleiding.” 

Intensieve begeleiding 

Stefano is een van de praktijkopleiders binnen het bedrijf. Als chef van de verspanende afdeling begeleidt hij de jonge bbl’ers. Zelf begon hij ooit ook als leerling binnen het bedrijf, vertelt hij. “Ik vind het ontzettend leuk om jonge mensen op te leiden tot goede vakmensen. Juist die intensieve begeleiding is denk ik onze kracht. Want veel collega’s die nu op leeftijd zijn, zijn ooit hier als jonge jongen begonnen.”  

“Via oZone maken we als bedrijven gebruik van elkaars kennis” 

Tussentijdse toetsen 

Bij de opleiding van bbl’ers maakt Stefano als praktijkopleider dankbaar gebruik van oZone, de digitale leeromgeving ontwikkeld en aangeboden door A+O. “Daarin staan allerlei interessante modules. Zoals een module over draaien, frezen en slijpen. Die modules kan een bbl’er zelfstandig volgen: op het werk, maar ook eventueel thuis. Wat verder heel handig is, is dat er tussentijdse toetsen in oZone zitten. Je kunt dus monitoren of iemand de stof echt goed begrijpt. En je kunt zelf dingen aan oZone toevoegen, zoals werkstukken. Die kun je dan bij een nieuwe bbl’er opnieuw gebruiken.” 

Leerstof snel opnemen 

Stefano (R) en Brick

Een jonge bbl’er die momenteel door Stefano wordt begeleid, is Brick. Nadat hij een half jaar geleden voor zijn vmbo-diploma was geslaagd, wilde hij geen mbo-opleiding doen waarvoor hij elke dag naar school moest. “Ik ben niet iemand om 24 uur per dag in de boeken te zitten. De combinatie van werken en leren is ideaal voor mij. Mijn vader en oom werken allebei al in de techniek. Van hen hoorde ik dat er veel mensen nodig zijn. Dus daarom heb ik de keuze voor B&S Technology gemaakt.” Ook hij is blij met de leermodules van oZone. “Het is niet alleen tekst, maar er zitten ook afbeeldingen en korte filmpjes bij. Daardoor neem ik de stof snel op. En als mijn praktijkbegeleider even geen tijd heeft, kijk ik gewoon in oZone hoe ik dingen moet doen. Het is bovendien erg prettig dat je de toetsen op je eigen moment kunt doen.” 

Boost voor technische sector 

“Ik vind het heel goed dat oZone er is”, besluit HR-manager Saskia. “Je kunt ook met ondersteuning van A+O eigen modules voor je bedrijf maken. Wij denken aan een module voor onboarding van nieuwe medewerkers en een module voor draadvonken. Het mooie is dat alle modules uit oZone voor de hele branche beschikbaar zijn. Zo maken we gebruik van elkaars kennis. En geven we daarmee een enorme boost aan de technische sector in Nederland.” 

“Veel bedrijven worstelen met krapte op arbeidsmarkt en komen door drukte op de werkvloer tijd te kort om zelf voldoende mensen op te leiden”, zegt A+O-regiomanager Joost van Doorn. “Daarom is het online leerplatform oZone zo interessant, waarvan je als bedrijf kosteloos gebruik kunt maken.” 

Ben jij ook geïnteresseerd hoe je het A+O-aanbod of oZone binnen je bedrijf kunt inzetten? Maak dan snel een afspraak met één van onze regiomanagers! 

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten