login

“Smart industry heeft de toekomst”

Omdat smart industry in steeds meer bedrijven een realiteit is, besloot de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) het onderwijsprogramma daarop aan te passen. “Veel bedrijven zien nog niet welke kansen smart industry kan bieden.”

 

“De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel op dit moment”, zo opent Deny Smeets, programmamanager Smart Industry van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het gesprek. “De toepassing van ICT, robotica en the internet of things in producten en productieprocessen wint steeds meer aan belang.”

Concrete praktijkopdrachten

Voor de HAN was het de vraag hoe de onderwijsinstelling kon inspelen op die ontwikkeling. Smeets: “Ons antwoord is: door smart onderwijs vorm te gaan geven.” Dat resulteerde onder meer in een minor voor derde- en vierdejaars studenten. A+O heeft financieel bijgedragen aan de ontwikkeling van deze opleiding. “Gedurende een half jaar krijgen de studenten de basisbeginselen van smart industry bijgebracht. Dat wordt gecombineerd met concrete praktijkopdrachten bij bedrijven. Inmiddels werken we al samen met vijftien bedrijven uit de regio.”

De studenten zijn vrij in de keuze van hun opdrachten, vertelt Smeets. “Ze mogen doen wat aansluit bij hun belangstelling, mits het gaat om het optimaliseren van producten of productieprocessen met gebruikmaking van ICT.” Voor studenten is het grote voordeel dat ze bezig zijn met concrete opdrachten en leren omgaan met de bedrijfspraktijk, zegt Smeets. Ook de bedrijven hebben er baat bij. Smeets: “Een jong iemand heeft verfrissende ideeën en bovendien de drive om iets nieuws te creëren.” Daarnaast heeft de HAN tevens voordeel van deze samenwerking, aldus Smeets. “Door de contacten met bedrijven zien we veel scherper waar hun behoefte ligt en tegen welke problemen ze aanlopen bij technologische innovatie.”

Boeien & binden van personeel

Maar niet alleen voor reguliere HAN-studenten is het belangrijk dat ze kennis maken met smart industry, benadrukt Smeets. Ook voor zittende werknemers is het noodzakelijk dat ze worden bijgeschoold. Voor hen biedt de HAN naast een deeltijd Bachelor tevens een Associate Degree-traject aan, die mbo’ers in twee jaar tijd kunnen halen. Smeets: “We zien echter dat een dergelijke deeltijdstudie voor veel mensen lastig te combineren is met een baan en een gezin. Vandaar dat wij nadenken over een voorschakeltraject met deelcertificaten, waardoor de overstap van mbo naar hbo laagdrempeliger wordt. Een dergelijk voorschakeltraject kan daarnaast wellicht onderdeel zijn van het ontwikkelplatform oZone.”

“Ik denk dat op dit moment nog veel bedrijven niet zien welke kansen smart industry kan bieden”, vervolgt Smeets. “Terwijl smart industry echt de toekomst heeft.” Bovendien kan innoveren er tevens voor zorgen dat je je personeel aan je bedrijf bindt. Door de ontgroening komen er steeds minder studenten van de opleidingen af en dus wordt het boeien en binden van werknemers steeds belangrijker. Ik denk dat het goed zou zijn als studenten na hun afstuderen door de bedrijven met een jaarcontract bij de R&D-afdeling worden geplaatst. Want nu zie je vaak dat studenten direct de productie ingaan en dan ‘doodbloeden’. Mijn advies: houdt de onderzoeksinteresse van de studenten vast, daarmee zorg je dat ze betrokken blijven. En dat is uiteindelijk ook een bedrijfsbelang.”

Meer informatie

Deny Smeets, programmamanager Smart industry van de Faculteit Techniek, telefoonnummer 06-10 01 81 21 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.