login

“Door te innoveren word je vanzelf ook een interessante werkgever.”

De Kaak Groep, producent van industriële bakkerijmachines, investeert doelbewust in de nieuwste technologieën. Want dat is volgens het bedrijf de enige manier om te overleven. Maar wat is de consequentie daarvan voor de medewerkers?

Het is de trots van het bedrijf: een state of the art 3D-metaalprinter. “Elk onderdeel dat we met deze printer maken, wordt opgebouwd uit minuscule metaalkorrels die door een laser aan elkaar worden gesmolten”, vertelt senior R&D engineer Jaap Bulsink enthousiast. “Daarmee kunnen we onderdelen voor onze machines in elke gewenste vorm maken.” Volgens Jan Kaak, eigenaar van de Kaak Groep, zijn de onderdelen niet alleen sterker, maar ze worden ook sneller en goedkoper te produceren. “Met deze nieuwe technologie zetten we weer een grote stap vooruit.”

Innovatie is noodzaak

De industriële productielijnen die Kaak realiseert – voor onder meer het bakken van brood, pizza’s, croissants, cakes en stokbroden – worden wereldwijd afgezet, zegt HR-manager Renate Knipscheer. “Zo worden bijvoorbeeld de broden van Albert Heijn en de Duitse Lidl en de pizza’s van Dr. Oetker met onze machines geproduceerd.”

“Investeren in innovatie is voor ons gewoon noodzaak”, zo maakt Jan Kaak duidelijk. “Als je in West-Europa wilt blijven produceren, dan vraagt dat om een hoogwaardig geautomatiseerde productie. Dat is de enige manier om de concurrentie met lagelonenlanden aan te kunnen.”

Monitoren op afstand

Door permanent te innoveren kan Kaak de concurrentie steeds een stap voorblijven, aldus Jan Kaak. “Eén van die innovaties is iBakeware, waarmee we het productieproces monitoren. Zo kunnen we door sensoren in onze bakblikken precies zien wanneer een bakblik aan vervanging toe is. Daardoor hoeft niet een hele serie vervangen te worden. Daarnaast zijn we in staat om middels de sensoren data te koppelen aan producten, waardoor we veel beter in staat zijn om het bakproces te volgen en de gegenereerde data te analyseren. Resultaat is dat onze klanten veel beter in staat zijn om het bakproces te optimaliseren.”

“Vanzelfsprekend monitoren we tegenwoordig onze machines en lijnen op afstand”, vertelt hij. “We willen ernaar toe dat we kunnen voorspellen wanneer preventief onderhoud nodig is. Door naar veranderingen in het gedag van de lijn of machine te kijken – bijvoorbeeld de toename van de trillingen of geluid – kunnen we dan de klant waarschuwen dat een onderdeel vervangen moet worden.”

Talent binden

Maar wat hebben al die innovaties betekent voor de werving van nieuw personeel en de opleiding van het zittend personeel? Hr-manager Knipscheer: “Door te innoveren word je vanzelf ook een interessante werkgever. Je kunt talent aan je binden, omdat je iets te bieden hebt.”

“Het leidt in ieder geval niet tot een verlies aan arbeidsplaatsen, zoals vaak wordt verondersteld”, vervolgt ze. “Sterker nog: we hebben nu nieuwe functies, zoals die van software engineer, die een paar jaar geleden nog niet bestonden. Omdat engineers schaars zijn, willen wij samen met bedrijfstakschool Anton Tijdink een verkort opleidingstraject opzetten.”Kaak1

Fit for the job

“Slechts zelden moet van een werknemer afscheid worden genomen, omdat diegene niet bereid is mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen”, zegt Jan Kaak. “Wij proberen onze werknemers mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen door de wijzigingen geleidelijk in te voeren. Daarnaast zijn wij heel actief in het opleiden en ontwikkelen van ons personeel. De subsidies van A+O zijn daar zeer welkom bij. Ik vind het een goede zaak dat A+O ook inhaakt op nieuwe ontwikkelingen, zoals smart industry.”  

“Wat wij zien, is dat een leven lang leren als gevolg van de snelle technologische ontwikkelingen steeds meer een vereiste wordt”, stelt Jan Kaak. “Werknemers kunnen niet meer veertig jaar hetzelfde doen. Voor opleiders betekent dat dat zij deze nieuwe dynamiek een plek moeten geven in de opleiding en dat er meer modulair onderwijs gewenst is.”

En ook het aannamebeleid van Kaak zal veranderen, verwacht hij. “Ik sluit niet uit dat we in de toekomst een leven lang leren als verplichting opnemen. Dat is óók in het belang van de werknemer. Want als iemand fit for the job is, dan biedt dat werkzekerheid. Ik durf wel te stellen dat 90 tot 95% van onze werknemers morgen zonder probleem bij een ander bedrijf aan de slag kan.”

Meer informatie

Renate Knipscheer, hr-manager Kaak Groep, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoonnummer 0315 - 33 91 11.

Voor bij A+O aangesloten bedrijven zijn er aantrekkelijke regelingen op het gebied van ontwikkelen van medewerkers. Op de site www.ao-metalektro.nl staat meer informatie over het aanbod. 

 

 


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.