login

“Maak tijd en ruimte voor opleiden en ontwikkelen”

A+O-bedrijf Bosch Transmission Technology heeft het opleiden en ontwikkelen van eigen personeel hoog in het vaandel staan om zo klaar te zijn voor de toekomst. Daarbij gaat het niet alleen om het opleiden van werknemers die nieuw instromen, maar ook om het behoud van goed en gekwalificeerd personeel. “De ondersteuning van A+O maakt de drempel een stuk lager.”

 

“Bosch Transmission Technology is marktleider op het gebied van ontwikkeling en massafabricage van duwbanden voor de continu variabele transmissie”, vertelt Dennis de Vries, coördinator Operatorkwalificatietrajecten. “Die duwbanden vind je in auto’s met een benzinemotor, en zelfs al in enkele hybride voertuigen. Twee jaar geleden hebben we een mijlpaal bereikt, toen we de vijftig miljoenste band produceerden.”

“Op dit moment hebben wij zo’n duizend medewerkers in de productie”, vervolgt De Vries. “Bosch investeert veel in opleiding en ontwikkeling. Wereldwijd wordt er gewerkt met een online trainingssysteem, TRAINM. Daarin zijn zeer uiteenlopende trainingen te vinden. Van een cursus Excel tot een training in leiderschapsstijlen.” En hoewel er altijd wel middelen beschikbaar zijn, spelen de vergoedingen van A+O een belangrijke rol, zegt De Vries. “De financiële ondersteuning van A+O maakt de drempel toch een stuk lager om breed binnen ons bedrijf aan de slag te gaan met opleiden en ontwikkelen.”

Opleidingsgat dichten

Eén van de opleidingsprojecten die met A+O-vergoedingen tot stand is gekomen, is een mbo-opscholingstraject, vertelt De Vries. “Momenteel vragen wij bij sollicitaties minimaal niveau 3. De afgelopen jaren maakte ons bedrijf een hele forse groei door. We hebben er toen voor gekozen om ook personeel aan te nemen dat niet de juiste kwalificaties had. Het gevolg was dat we mensen in dienst hadden onder niveau 2 of 3. Of mensen die wel het juiste niveau afgerond hadden, maar in de verkeerde studierichting. Dat opleidingsgat zijn we gaan dichten.” Tot nu toe hebben tachtig medewerkers dit mbo-traject gevolgd en nog zeventig zijn er bezig. De Vries: “Deze opleidingen organiseren we samen met het ROC. De theorie word gegeven door een ROC-docent en het praktijkgedeelte door onze eigen praktijkopleiders. Het slagingspercentage ligt hoog, op 95%. Ik denk dat dat te danken is aan de persoonlijke begeleiding, strakke afspraken rond het opleiden en het feit dat we in een gezamenlijke groep het onderwijs volgen. Hierdoor kunnen collega’s elkaar helpen.”

“De ondersteuning van A+O maakt de drempel een stuk lager”

Nieuwe instroom

Ook de talentpool van Bosch wordt ondersteund door A+O, zegt De Vries. “Binnen onze teams kijken we welke mensen potentie hebben om door te groeien, bijvoorbeeld naar ploegleider. Het ROC heeft daar een kopklas ‘technisch leidinggevende’ voor. Dat is een eenjarig traject voor medewerkers die al niveau 3 of 4 hebben. Ze worden getraind in vaardigheden die leidinggevenden nodig hebben, zoals het voorzitten van werkoverleggen en het voeren van slechtnieuwsgesprekken. Tien medewerkers hebben de kopklas inmiddels afgerond en tien zijn nog bezig.”Erfolgsgeschichte Bosch 1

Nieuwe instroom is volgens De Vries voor Bosch een continue zorg, zoals overal in het technisch bedrijfsleven. Buiten de normale recruitmentkanalen om worden er ook speeddates georganiseerd in samenwerking met de gemeente Tilburg, vertelt hij. “Jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de kans om aan de slag te gaan bij regionale bedrijven. Na een proefperiode van een maand, krijgen de jongeren een opleiding op niveau 2 én een contract voor twee jaar. We hebben nu al zeven mensen rondlopen, mede dankzij de bbl-vergoeding van A+O.”

Employability

Alle opleidingsinspanningen leveren zowel Bosch als de medewerkers veel op, benadrukt De Vries. “Door het opleiden verbeteren onze bedrijfsprocessen en gaan we efficiënter werken. Onze medewerkers levert het employability op, waardoor ze een sterkere positie op de arbeidsmarkt krijgen.” De Vries is blij met de goede samenwerking die er met A+O als opleidingsfonds is. “Het advies stel ik altijd zeer op prijs. Ik heb niet altijd de tijd om de website van A+O af te grazen op zoek naar nieuwe vergoedingen. Dan is het erg welkom dat de A+O-regiomanager langskomt. Zo wees Joost van Doorn mij onlangs op een interessante training Futureproof leiderschap.”

Tot slot heeft De Vries heeft nog een tip voor kleinere A+O-bedrijven. “Opleiden is van groot belang, niet alleen bij het werven van nieuwe vakkrachten, maar ook voor het behoud van goed en gekwalificeerd personeel. Maak er tijd en ruimte voor. En bundel de krachten met andere bedrijven uit de regio. Want al bij tien of elf medewerkers kun je korting krijgen op opleidingen bij het ROC. Dus investeer daarin, zodat je als bedrijf klaar bent voor de toekomst!”

Meer informatie

Dennis de Vries, Coördinator Operatorkwalificatietrajecten, telefoonnummer 06 - 53 68 19 69 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Joost van Doorn


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.