login

Eerste lichting nieuwe bbl-opleiding verspaningstechnoloog niveau 4

V.l.n.r. Daniëlle Nuts, Arjan van Wijngaarden, Remco Zegelaar en Piet Bijl

Verspaningstechnologie is een vak. Maar lange tijd werd alleen tot niveau 3 opgeleid. Het bedrijfsleven heeft dringend behoefte aan niveau 4. Vandaar dat Techniek College Rotterdam, in navolging van Eindhoven en Hengelo, een nieuwe bbl-opleiding is gestart in samenwerking met bedrijven uit de regio. Aan grootmetaalbedrijven ontbreekt het echter nog grotendeels, op GBS Gearbox Services International na. Dit bedrijf start komend jaar met een deelnemer.

Arjan van Wijngaarden, projectmanager metaalopleidingen Techniek College Rotterdam, legt uit: “Waar niveau 4 les gegeven wordt, moet je er met elkaar invulling aan geven. Oftewel met een hip woord: aan hybride onderwijs doen. Bij de opleiding die 2 jaar duurt zijn 20 mensen uit het bedrijfsleven betrokken en er wordt op 14 verschillende locaties invulling aan gegeven. Waardevol omdat leerlingen daarmee echt inzicht krijgen in hoe het er in de praktijk aan toe gaat.”

Discipline en verantwoordelijkheid

De eerste lichting van 10 leerlingen in de leeftijd van 19 tot 28 jaar doet nu examen. Halen zij hun diploma, dan zouden ze erna een AD-traject kunnen doen. “Van 3 bedrijven heb ik al een belletje gekregen met de opmerking: ‘Wat zijn de jongens veranderd!’”, lacht Van Wijngaarden. “Op niveau 4 wil je discipline en verantwoordelijkheid zien, dat ze nadenken over wat er binnen het bedrijf gebeurt en teamleiders kunnen adviseren. Voor de meeste jongens is het echter best een stap om een niveau 4-opleiding te doen. Vooral met soft skills hebben ze moeite. Het komende schooljaar gaan we daar dus vanaf de eerste dag mee aan de slag. Ook blijkt het best pittig om twee avonden les te krijgen. Dat hebben we nu veranderd naar een middag en een avond.”

‘Door het doelgericht en functiegericht opleiden van onze collega’s,
stijgt het algehele kennisniveau van de organisatie'.

Veel opleidingen hebben moeite met het vinden van gekwalificeerde docenten. Van Wijngaarden heeft daar echter een oplossing voor. “Onze hybride docenten hebben geen kwalificatie. Maar er is wel altijd een zogeheten Dola, gekwalificeerde docent op loopafstand. Eén docent, Ronald de Held, loopt het hele schooljaar mee. Hij weet alle ins en outs en is het baken voor de leerlingen”, aldus Van Wijngaarden.

Algehele kennisniveau omhoog stijgt

In september start de volgende lichting. Tot nu zijn er 8 definitieve aanmeldingen, waaronder GBS Gearbox Services International. Het A+O-bedrijf uit Oud-Beijerland is een toonaangevend flexibel maintenancebedrijf voor internationale dienstverlening aan alle merken tandwielkasten. Daniëlle Nuts, hr business partner, vertelt: “Door het doelgericht en functiegericht opleiden van onze collega’s stijgt het algehele kennisniveau van de organisatie. Het hoger opleiden van onze machinaal verspaners heeft tevens een positief effect op de interne doorstroom en motivatie van het personeel. Kennis waar niets mee gebeurt heeft geen waarde, het draait erom om de opgedane kennis direct on the job toe te passen. Dát maakt bij GBS het verschil. Deze opleiding is voor ons een mooie showcase.”

Piet Bijl, bpv-consulent werkzaam voor GBS, legt uit: “Leerlingen motiveren, dat is waar het om gaat. Bij een opleiding als deze is de docent dus van groot belang. Hij moet connectie hebben en de leerlingen weten te raken zodat ze de opleiding af willen maken. Ronald den Held is daar gelukkig goed geschikt voor. Bovendien is hij ook betrokken bij de niveau 2- en 3-opleidingen. Een groot voordeel, want die link mist men nogal eens. Verder is vooral duidelijkheid van de school nodig over wat er van de leerlingen verwacht wordt.”
gbs remco zegelaar

Remco Zegelaar (30), CNC Frezer bij GBS, kijkt in ieder geval uit naar de opleiding komend schooljaar. “Toen ik jonger was heb ik er een beetje met de pet naar gegooid. Daar heb ik nu spijt van. Ik werk naar volle tevredenheid al een flinke tijd in de metaal en daar wil ik me graag verder in ontwikkelen. Ik kijk uit naar meer materialenkennis en verder verdieping. Natuurlijk gaat de opleiding tijd kosten, maar een periode van 2 jaar is goed te overzien. En mijn vriendin en familie steunen me. Ook mijn vader en schoonvader zijn op deze manier verder gekomen.”

Meer informatie

Daniëlle Nuts, hr business partner bij GBS Gearbox Services International, telefoonnummer 0186 - 64 55 55 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.nal.

Arjan van Wijngaarden, projectmanager metaalopleidingen bij Techniek College Rotterdam, telefoonnummer 06 - 81 14 01 40 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Marloes Jonkman


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.