login

Van werkdruk naar werkgeluk

‘Een gelukkige medewerker is betrokken, gemotiveerd en gepassioneerd’

In 2014 deed PHOTONIS een preventief medisch onderzoek onder haar medewerkers. Wat bleek? Bijna tweederde vond de werkdruk  hoog. Een belangrijk signaal, aldus Marieke Udding, hr-adviseur bij PHOTONIS. “We zijn er direct organisatiebreed mee aan de slag gegaan, ook al verschilt de ervaring sterk van persoon tot persoon. Ons uitgangspunt? Van werkdruk naar werkgeluk.”

PHOTONIS is specialist op het gebied van fotosensor-technologieën. Het hightech bedrijf uit Roden innoveert, ontwikkelt en fabriceert een diversiteit aan innovatieve oplossingen voor defensie, wetenschap, industrie en medische research. “Onze werkomgeving is dynamisch en inspirerend. Maar kan tegelijkertijd ook voor hoge werkdruk zorgen. PHOTONIS is van mening dat gelukkige werknemers betrokken, gemotiveerd en gepassioneerd werken. Wat veel oplevert. De uitslag van het onderzoek moesten we dus wel serieus nemen. We zijn daarom een projectgroep gestart. En omdat we niet wilden dat het een beleid vanuit hr zou worden, hebben we ook meedenkers vanuit het bedrijf gevraagd.”

Organisatiebrede brainstormsessiesAnnemarie Bijl Photonis Erwin

Met onder andere productiemedewerkers, teamleiders en engineers werden verschillende brainstormsessies gehouden. Vraagstukken die aan bod kwamen waren: wat betekent werkdruk voor jou? Wat kun je er zelf aan doen? En wat kan PHOTONIS doen? Al snel werd duidelijk dat werkdruk een individuele ervaring is die sterk kan verschillen. “We probeerden puur in oplossingen te denken, maar kwamen niet verder”, legt hr-adviseur Annemarie Bijl uit. “Vandaar dat we toen als vervolg op het A+O-project Duurzaam Meedoen een adviseur van Berenschot erbij betrokken hebben.”

Hoge werkdruk niet te zien

Dat bleek een goede stap. Verschillende TNO-modellen boden een handvat en duidelijk werd dat werkdruk prima aangepakt kan worden met een algemeen beleid. “Het gaat erom bewustzijn te creëren en daarnaast een veilige omgeving te bieden waarin dit onderwerp besproken kan worden”, zegt Marieke Udding. “Een algemene oplossing kun je niet bieden, daarvoor is de problematiek te individueel. Maar het is belangrijk er ruimte voor te maken. Vergeet niet dat een te hoge werkdruk aan de meeste medewerkers niet zomaar af te lezen valt.”

Concrete stappen gemaakt

Inmiddels heeft PHOTONIS verschillende stappen gemaakt. Annemarie Bijl: “We hebben een concreet gespreksleidraad-formulier opgesteld om een open dialoog te bewerkstelligen. Met vragen als: is de taak te zwaar? Hoe staat het er privé voor? Ervaar je te weinig regelmogelijkheden? Vragen over de werkdruk zijn tevens opgenomen in de persoonlijke voortgangsgesprekken. En we houden frequent verzuimgesprekken. Kortom, we hebben veel momenten ingelast waarin een gesprek over werkdruk en werkgeluk tot stand kan komen.” Marieke Udding vervolgt: “We hopen op eenzelfde inburgering van het onderwerp als ongewenste omgangsvormen. Dat wordt bij ons inmiddels zonder taboe gemakkelijk besproken.”

PHOTONIS INTENS tubeZiekteverzuim verlagen

De uitrol van het project ‘Van werkdruk naar werkgeluk’ vindt eind dit jaar plaats. Over de effecten valt dus nog niet veel te zeggen. “Maar we hebben er veel vertrouwen in. We willen het ziekteverzuim onder de 3,5 procent krijgen en richten ons op een goede score van het medewerkerstevredenheid onderzoek dat we eind dit jaar houden en het preventief medisch onderzoek van 2019. Onze tip voor andere bedrijven? Houd brainstormsessies. Het kost misschien veel tijd, maar het levert veel input en draagvlak op. Ook een externe adviseur valt daarnaast aan te raden. Als HR kun je nu eenmaal niet altijd objectief in een project staan.”

Meer informatie

Marieke Udding, hr-adviseur bij PHOTONIS, telefoonnummer 050- 50 18 808 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Annemarie Bijl, hr-adviseur bij PHOTONIS, telefoonnummer 050- 50 18 808 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

A+O Contactpersonen

Eelke Riemersma


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.