login

Toine Zondag, directeur TKF: "Duurzame inzetbaarheid is voor ons een belangrijk aandachtspunt."

Hoe houd je je werknemers duurzaam inzetbaar? Voor veel A+O bedrijven een prangende vraag. Zo ook voor de Twentsche Kabelfabriek. Om die reden liet het bedrijf door een student van Saxion Hogeschool onderzoek doen naar de werkbelasting van kabelvlechters, met veel praktische tips als resultaat.

De Twentsche Kabelfabriek (TKF) heeft een rijke historie. Vijfentachtig jaar geleden begon het bedrijf met de productie van eenvoudige energiekabels. Inmiddels zijn veel van de kabels hightech producten en levert het bedrijf onder meer aan klanten in de marine & offshore en de installatie- en energiebranche. “We leveren wereldwijd eigenlijk alle kabels voor boven en onder de grond”, vertelt locatiedirecteur Toine Zondag. “Zo zijn wij nu een project op Aruba aan het afronden. De kabels van TKF vormen een belangrijk deel van de voeding, in het hoogspanningsnetwerk van Aruba.”

Belastend werk

Op de afdeling van ploegleider Rudi van Beek werken zo’n veertig man aan de fabricage van metalen omhulsels voor de kabels, bedoeld om elektromagnetische invloeden te voorkomen. “Dat is fysiek belastend werk”, constateert Van Beek. “Alle draden zitten op spoelen gewikkeld. We vervoeren die spoelen met een spoelenkar, die meer dan 150 kilo weegt. Ook het inzetten van de spoelen in de machine is belastend, omdat je je moet strekken om de spoelen goed te plaatsen.”

Het gevolg: een meer dan gemiddeld ziekteverzuim op deze afdeling. Zondag: “We zien bij de vlechtmachines meer werknemers met schouder-, elleboog- en rugklachten. Dus foto afstudeerprijs 1ontstond het idee bij onze bedrijfsfysiotherapeut om een onderzoek te laten doen naar vermindering van de werkbelasting.”

Scriptieprijs

Hbo-studente Sarah Kerklaan werd bereid gevonden om haar afstudeeronderzoek bij TKF te doen. Ze won er zelfs de Saxion-scriptieprijs mee. “Dat is natuurlijk een hele mooie waardering, als jouw onderzoek van vierduizend studenten als beste uit de bus komt.”

Voor haar onderzoek bij TKF gebruikte Sarah de methode van Peereboom als blauwdruk, die door veel arbodiensten wordt gebruikt. “Ik heb dertien medewerkers afzonderlijk tien tot twintig minuten gefilmd en vervolgens om de vijf seconden het beeld stilgezet, om hun houding te analyseren.” Uit de beelden bleek een verhoogd risico voor de romp, schouders en nek. “Daarna heb ik de werknemers een vragenlijst laten invullen, om te checken of mijn risicoanalyse overeen kwam met de lichamelijke klachten. Dat bleek het geval te zijn.”

 

“Dit onderzoek was heel nuttig en bruikbaar”

 

Adviesrapport

Het onderzoek van Sarah mondde uit in een adviesrapport. “Heel nuttig en bruikbaar”, concludeert locatiedirecteur Toine Zondag. “Eén van haar adviezen was om mensen niet te lang bij één machine te laten staan, om meer afwisseling in het werk te creëren. Door taakroulatie hebben we daar invulling aan gegeven.” Verder bleken alle stoelen in de loop der jaren uit de fabriek te zijn verdwenen. Geen goede zaak, concludeerde Sarah. “Mensen die langer dan twee uur staan, krijgen al snel lage rugklachten. Dat kun je voorkomen met ‘micropauzes’, door mensen elk uur even 3 tot 5 minuten te laten zitten.” Tot slot richtte Sarah’s advies zich ook op de zware spoelenkar. “Die kar was vrij laag. Ik heb geadviseerd om die in hoogte verstelbaar te maken en om er remmen op te plaatsen, om te voorkomen dat de kar wegrijdt en werknemers hem steeds moeten tegenhouden.”

Fit aan het werk

Voor TKF was de frisse blik van Sarah erg waardevol, zegt ploegleider Van Beek. “Sarah heeft onze werknemers aan het denken gezet. Ze keek samen met hen de filmpjes terug, zodat ze zelf konden zien wanneer hun houding verkeerd is. Die bewustwording is erg belangrijk.” Ook locatiedirecteur Zondag is erg tevreden over het onderzoek.  “Voor ons als TKF is duurzame inzetbaarheid zeker een aandachtspunt. Mensen gaan later met pensioen, dus is het belangrijk om ze langer fit aan het werk te kunnen houden.” Onlangs waren er twee werknemers die er door schouderklachten drie maanden uitlagen, vertelt hij. “Nu ze terug zijn, laten we ze op de nieuwe manier werken. Ze geven aan dat dat echt minder belastend is.” Minder verzuim is volgens Zondag voor TKF ook financieel aantrekkelijk. “Elke dag dat iemand niet verzuimt, levert al snel een paar honderd euro op. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.”

Voor Sarah zit deze afstudeeropdracht er nu op. Maar ook voor andere A+O bedrijven kan onderzoek naar werkbelasting en werkhouding erg nuttig zijn, benadrukt ze. “De meeste werknemers die bij de fysiotherapeut komen, komen daar met rugklachten. Door het voorkomen van overbelasting valt daar in veel gevallen wat aan te doen. Dus ik zou zeggen: bedrijven, ga ermee aan de slag!”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Toine Zondag (locatiedirecteur TKF) via telefoonnummer 053-5732255 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.