login

Even voorstellen: nieuwe regiomanager Ab Jongman

joost

Sinds 1 februari heeft Midden-Nederland een nieuwe A+O-regiomanager: Ab Jongman. “Wat ik hoop te bewerkstelligen in mijn regio? Dat werkgevers zich nog meer realiseren dat hun werknemers goud waard zijn. Het personeel is het kapitaal van een bedrijf. En daar moet dus in geïnvesteerd worden met ontwikkeling. Of dat nu in de diepte of de breedte is. Je moet mee met de tijd anders roest je vast.”


De vader van Ab Jongman (59 jaar) was bakker en hij had dit vak ook graag voor zijn zoon gezien. “Ik had echter andere plannen”, lacht Jongman. “Automonteur, dat wilde ik worden.” En zo geschiedde. Een aantal jaar werkte Jongman met veel plezier bij een Opel-dealer in Vlaardingen tot hij voor de liefde naar Zwolle vertrok. Daar woont hij nu nog steeds, ook al beschouwt hij de rest van Nederland als zijn achtertuin. “Ik zit graag in de auto en raak er ontspannen van.” Geen probleem dus dat Midden-Nederland, het gebied tussen Den Bosch en Nijkerk, zijn regio is. Sterker nog, Jongman kende de regio en zijn metalektrobedrijven al.

Mensen helpen

Na jaren bij Kluwer gewerkt te hebben, ging Jongman aan de slag in de reclamewereld. Zijn volgende carrièrestap werd Stichting MEPD, toen nog Metalektro Personeelsdiensten geheten. “En dat had ik tien jaar eerder moeten doen”, zegt Jongman. “Het helpen van mensen sprak me erg aan. Iemand weer aan het werk krijgen, dat geeft zo’n kick. Soms stond er een heel gezin op de stoep met een taart om te bedanken. Dat is natuurlijk geweldig.” Maar hoe leuk het ook was om problemen op te lossen, Jongman wilde de bedrijven ook graag verder helpen.

Doorgroeien, doorleren en doorontwikkelen

“In mijn werk bij Stichting MEPD kwam ik regelmatig met A+O-regiomanagers Eelke Riemersma en Rob Nijhof in contact. En dat wekte mijn interesse. Ik zie mijn nieuwe functie als een logisch vervolg. Waar ik eerst de bedrijven aan de onderkant hielp, is mijn nieuwe rol er nu op gericht om bedrijven verder te helpen met het doorgroeien, doorleren en doorontwikkelen van zowel de werknemer als de werkgever. Ik denk dat mijn eerdere werkervaring daar goed bij kan helpen

Allround medewerkers kweken

Een bedrijf helpen naar de toekomst te kijken, daar krijgt Jongman energie van. Net als van koken en fietsen in de natuur. “Het barst bij ons thuis van de kookboeken en ik kan uren naar een kookprogramma kijken. Mijn favoriete gerecht? Dat is moeilijk te zeggen, ik maak alles. Van een simpel AVG’tje tot de moeilijkste recepten. Maar het liefst kook ik Italiaans.” Ook van zijn nieuwe werk krijgt Jongman volop energie. “Ik ben nu natuurlijk pas een aantal weken bezig als A+O-regiomanager. Maar ik zie het absoluut als een leuke uitdaging om bedrijven mee te krijgen in de tijd. Vroeger bleven technici hun hele leven slechts één trucje doen. Nu moet je echt proberen allround medewerkers te kweken. Dat is goed voor het bedrijf, om bijvoorbeeld zwaardere tijden op te kunnen vangen. Maar het is ook goed voor de medewerker die, als hij meer kan, ook altijd elders weer aan de bak komt”, zegt Jongman enthousiast. Als regiomanager leg ik graag de verbinding. Met zowel het onderwijs, de fondsen en de vakbonden als met bedrijven onderling.”

 

A+O Contactpersonen

Ab Jongman


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.