login

Even voorstellen: nieuwe regiomanager Gerald Bes

joost

A+O-regio West-Nederland heeft sinds kort een nieuwe regiomanager: Gerald Bes. De rode draad in zijn leven? Zowel onderwijs als techniek. “Van motoren tot wekkers. Ik sleutelde vroeger aan alles. Vandaar dat ik na de IPABO en een studie onderwijskunde aan de UvA uiteindelijk koos voor de techniek als werkomgeving.”

Gerald Bes was korte tijd leerkracht op een basisschool maar al snel maakte hij de overstap naar opleidingsadviseur bij De Techniekschool. Vervolgens werd hij training advisor en team leader training & development bij A+O-bedrijf Mitsubishi in Almere. “Een geweldig leuke baan. Maar ik help het liefst zoveel mogelijk organisaties en mensen verder. Dus toen ik de vacature voor regiomanager bij A+O voorbij zag komen, wist ik dat de functie mij op het lijf geschreven was. En dat in mijn regio!”, lacht Bes.

Sterke werkersmentaliteit

Geboren en getogen in het West-Friese Wervershoof, gelegen naast schaatsersdorp Andijk, kent Bes West-Nederland als geen ander. “Mijn regio omvat Noord-Holland, een stukje Zuid-Holland en een deel Flevoland. Een heerlijke regio met een sterke werkersmentaliteit. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar een kennismaking met alle bedrijven”, zegt Bes. “De diversiteit in de Metalektro blijft me fascineren. Van besturingstechniek tot verspanen, de sector omvat alles. En toch werken binnen een bedrijf al die verschillende mensen met verschillende functies en verschillende achtergronden samen aan hetzelfde product. Geweldig, toch?”   

Kapotte Senseo-apparaten

In zijn vrije tijd is Bes onder andere te vinden in het Repair Café om mensen met een kleine portemonnee te helpen. “Kapotte Senseo-apparaten, computers of waterkokers. Alles passeert daar de revue. Niet elk apparaat valt te repareren, maar als het lukt zijn mensen er vaak erg blij mee.” Daarnaast fröbelt Bes graag aan Arduino’s en Raspberry Pi’s. “Dat zijn een soort computertjes waarmee je bijvoorbeeld een woordenklok kunt ontwerpen of de lichten en je sproeier mee kunt aansturen met zelfgebouwde domotica. Ik soldeer maar programmeer ook. Dat een project tot een werkend resultaat leidt, blijft leuk om te zien.”

Een universiteit die dingen maakt

Het enthousiasme spat van Bes af. Of je hem nu vraagt naar zijn hobby’s of naar zijn visie op opleiden en ontwikkelen. “Mijn visie? Een leercultuur binnen organisaties is van essentieel belang. Ik las eens hoe een directeur van ASML haar bedrijf omschreef: als een universiteit waar ook dingen gemaakt worden. De spijker op zijn kop. Een leercultuur zorgt ervoor dat kennis toegepast wordt, mensen gemotiveerder zijn en meer nadenken over de toekomst. Het zorgt voor duurzame inzetbaarheid en doorstroom”, aldus Bes.

“Hoe je een leercultuur stimuleert? Door erover te praten en een strategisch plan te maken. Door kleine stapjes te zetten. Niet alleen met hr, maar in samenwerking met de omgeving zoals roc’s en universiteiten. Denk bijvoorbeeld aan makkelijk te realiseren docentstages. Werk je samen, dan wordt de kloof kleiner. En daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat. Vergeet niet dat het aantal studenten afneemt, terwijl er nu al een personeelstekort is. De komende vijf jaar komt er dus een dubbele klap. Aan ons de uitdaging om te verbinden wat werkt”, aldus Bes. “Ik ga graag in gesprek met de bedrijven om te horen welke uitdagingen en mogelijkheden er zijn. En daarbij te adviseren. Er zijn immers volop interessante A+O-regelingen die ondersteuning kunnen bieden.” 

 

A+O Contactpersonen

Gerald Bes


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.