login

Nieuwe A+O-ambassadeur: Marcel van der Harst

Sinds kort heeft A+O er een nieuwe ambassadeur bij in de regio West-Nederland: Marcel van der Harst van Dräger Nederland. “Ik werk graag samen met mensen die bevlogen en gedreven in hun werk zijn. En dat zie ik terug bij A+O”, vertelt Van der Harst enthousiast. “Vandaar dat ik me als ambassadeur ga inzetten om niet alleen te halen maar ook te brengen.”

 

Als hr-Manager is Van der Harst verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van het hr-beleid van Dräger. Een uitdagende en dynamische baan. Bij Dräger werken wereldwijd 14.000 mensen waarvan in Nederland 420. Het bedrijf loopt bovendien internationaal voorop op het gebied van medische en veiligheidstechnologie. “Er is dus altijd genoeg te doen”, vertelt Van der Harst. “Daarnaast zit ik in een netwerkgroep van de FME en van de FHI (Federatie van Technologiebranches red.). Kortom, mijn agenda is snel gevuld. Toen regiomanager Ben Kemna me vroeg als ambassadeur heb ik daarom wel even getwijfeld. Maar het leek me zo leuk, dat ik nu ook graag met A+O aan de slag ga.”

Van Toscane tot Sicilië

Waar Van der Harst (49) enthousiast van wordt? Menselijk contact. En zijn gezin. “Ik praat graag over mijn vrouw Anne (45) en dochters Fay (10) en Mare (16)”, lacht Van der Harst. “Daarnaast is Italië een van mijn grote hobby’s. Zowel in eten als muziek. De streek maakt me niet uit. Van Toscane tot Sicilië, ik kom er graag. Verder ben ik sportief en heb ik onlangs nog de 21 kilometer van de City-Pier-City Loop gelopen. Ik heb humor en daarnaast een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Als ambassadeur ben ik nu nog een onbeschreven blad. Maar ik wil A+O graag voeden met de ontwikkelingen die voor ons spelen op het gebied van arbeidsmarkt, scholing en ontwikkeling. En ik hoor andersom van A+O graag de ontwikkelingen die er daar zijn.”

De rol van A+O noemt Van der Harst belangrijk. “De uitdaging is de behoefte die bedrijven hebben aan ontwikkeling en scholing zo goed mogelijk te faciliteren. En daarnaast de bruggenbouwer te zijn. Bedrijven binnen de FME-branche verbinden zodat 1 + 1 echt 3 wordt. Ik zie regelmatig dat er met veel passie geholpen wordt om de aansluiting met de arbeidsmarkt te verbeteren. En een lans te breken voor de aandacht van de overheid voor technisch geschoolde mensen.”

Poten in de de klei

Zelf staat Van der Harst met de poten in de klei, zoals hij het noemt. De belangrijkste ontwikkelingen volgens hem? “De schaarste aan goede techneuten. Dat is iets waar iedereen in onze branche tegenaan loopt. De manier om medewerkers duurzaam en vitaal inzetbaar te houden, daar worstelt ook iedereen mee. De tegenstellingen tussen millennials en de oudere generatie op de werkvloer zijn ook het onderwerp van discussie. En ten slotte raakt de omgang met zelfstandigen en de vage wetgeving veel bedrijven in de techniek.” Zodra Van der Harst over de Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties red.) begint, spat het vuur bijna uit zijn ogen. “Ongelooflijk hoe moeilijk die vage wetgeving het iedereen maakt.”

Ook zijn visie op de cao steekt Van der Harst niet onder stoelen of banken. “Ik denk dat de cao een achterhaald begrip gaat worden en aan een revisie toe is. De sector Metalektro is zo ontzettend divers. Van kleine bedrijfjes tot multinationals. De belangen zijn zo verschillend dat het erg moeilijk is om tot goede afspraken in de cao te komen. Interessant wel, maar zou het niet beter op een andere manier tot stand kunnen komen?”

Waar diversiteit juist belangrijk is volgens Van der Harst, is op de werkvloer. “Ik zou graag meer vrouwen in de techniek zien. Bij Dräger is er slechts één dame in de werkplaats. Terwijl ik absoluut van mening ben dat vrouwen andere inzichten hebben en iets extra’s toevoegen. Maar ze blijven lastig te vinden voor technische vacatures.”

Meer informatie:

Marcel van der Harst, Head of Human Resources bij Dräger, tel: 079-34 44 659 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Ben Kemna


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.