login

Augustus 2017

Met onder andere: vraag naar vakdocenten neemt toe, winnaars TechniekTrofee 2017 bekend, ruim 9.000 mbo-vacatures in metaal en metalektro én technische sector wil meepraten over nieuw curriculum onderwijs.


Uit: Profiel

Meer mbo-studenten kiezen technisch profiel – meer vraag naar vakdocenten

Door de impuls van het Techniekpact groeit het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel. Dit gebeurt al langer in het hoger onderwijs, maar is inmiddels ook in het vmbo en mbo groei zichtbaar. Het aandeel mbo-studenten in bètatechnische richting is de afgelopen tien jaar toegenomen van 30% naar 32%. Op niveau 3 steeg het aandeel zelfs van 20% in 2006/07 naar 29% in 2016/17. Op niveau 4 is het aandeel het afgelopen jaar stabiel gebleven, nadat het de afgelopen tien jaar steeg van 28% naar 32%. Dit zorgt wel voor nieuwe uitdagingen. Dit blijkt uit de Voortgangsrapportage Techniekpact die laat zien dat het middelbaar beroepsonderwijs de goede weg is ingeslagen, maar dat er ook nog uitdagingen zijn. Er is met name vraag naar goede vakdocenten, aldus minister Bussemaker.
Meer informatie: op de site

Via: TechniekTalent.nu

Winnaars TechniekTrofee 2017 bekend

Basisschool De Catamaran in Amsterdam en Montessorischool De Ontdekking in Deventer zijn de winnaars van de TechniekTrofee 2017. De jury selecteerde de basisscholen uit 80 inzendingen. “We zien dit jaar dat steeds meer scholen werken met een zelfontwikkelde doorlopende leerlijn. De winnende scholen laten daarin een vernieuwende aanpak zien. Ook wordt Wetenschap & Techniek steeds meer omarmd en gedragen door het hele team, en niet meer door één persoon binnen een school. Dat stemt de jury vrolijk”, aldus juryvoorzitter Elly Verburg, voormalig directeur OTIB.
Meer informatie: op de site 
Bekijk hier de videocompilatie van de uitreiking van de TechniekTrofee 2017

Uit: Metaalkrant.nl

Ruim 9.000 mbo-vacatures in metaal en metalektro

Jongeren doen het goed op de arbeidsmarkt. Veel minder jongeren vragen een WW-uitkering aan en het aantal vacatures groeit in rap tempo. Tussen september vorig jaar en februari dit jaar ontstonden 214.000 vacatures op mbo-niveau. In het vierde kwartaal van 2016 lag het aantal vacatures zelfs 26% hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van S-BB en UWV. Werkgevers zitten onder meer te springen om mensen met een mbo-diploma in de metaal en metalektro. Er zijn op dit moment ruim 9000 mbo-vacatures in die twee sectoren.
Meer informatie: op de site

Via: NOVI

Met het levenlanglerenkrediet stimuleert de overheid volwassenen om te blijven studeren

Het levenlanglerenkrediet is een regeling waarmee mensen zich tot op latere leeftijd kunnen blijven ontwikkelen. Met ingang van studiejaar 2017 – 2018 kan iedereen tot 55 jaar die geen recht meer heeft op studiefinanciering, geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Het wordt vanaf 1 augustus 2017 in het mbo ingevoerd en vanaf 1 september 2017 in het hoger onderwijs. Zo wordt een carrièreswitch, bijvoorbeeld naar een beroep waar veel vraag naar is, een stuk eenvoudiger.
Meer informatie: op de site

Uit: Metaalkrant.nl

Aantal snelgroeiende bedrijven in de metaal flink toegenomen

Het aantal snelgroeiende bedrijven in de metaal en metalektro is in 2016 verder toegenomen ten opzichte van 2015. Dat heeft het CBS vandaag bekend gemaakt. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie kregen vorig jaar 165 bedrijven het predicaat snelgroeiend mee. Een stijging van 10% ten opzichte van 2015. In de metalektro was het verschil zelfs 16,7%. Het aantal snelgroeiers steeg in die branche van 390 naar 455. Overigens is de stijging onder het gemiddelde van het Nederlandse bedrijfsleven in zijn geheel, dat een groei van 19,6% mocht noteren.
Meer informatie: op de site

Uit: MetaalNieuws.nl

Technische sector wil meepraten over nieuw curriculum onderwijs

In een brief aan informateur Zalm en de onderhandelende partijen vragen Koninklijke Metaalunie, FME en vijf andere organisaties om de herziening van het curriculum voor het funderend onderwijs tot prioriteit van het nieuwe kabinet te maken. “Van onze toekomstige medewerkers verwachten we dat ze voldoende vakbekwaam, technisch en digitaal vaardig zijn”, stellen ze in de brief. De organisaties willen dan ook dat bij een herzien curriculum met name de nadruk wordt gelegd op het belang van het ontwikkelen van technische en digitale vaardigheden. Het bedrijfsleven moet daar nadrukkelijk bij betrokken zijn.
Meer informatie: op de site

Via: Universiteit Twente  

UT helpt kinderen robots te programmeren

In de zomervakantie vond in Enschede de Robotour plaats, een interactieve LEGO Mindstorms workshop voor kinderen. Het initiatief komt van JeugdViva en Pre-University van de Universiteit Twente hielp bij de invulling van het programma. Techneuten van de toekomst van 9 tot en met 14 jaar bouwden tijdens de workshop hun eigen robot en programmeerden de robot zelf. Studenten van de UT begeleidden de kinderen. Dit jaar is de Robotour mede mogelijk gemaakt dankzij Gemeente Enschede, Techniekpact Twente en Techniekpact Stedendriehoek.
Meer informatie: op de site


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.