login

Juni 2017

Met onder andere: steeds meer HR-taken naar lijnmanagement, gebrek aan goede technici wordt komende vijf jaar nog veel groter probleem, pilot Share My Day in Tech van start en Vlaamse en Nederlandse arbeidsmarkten beperkt verbonden.


Via: XpertHR


Steeds meer hr-taken naar lijnmanagement

Hr-activiteiten als personeelsontwikkeling, arbeidsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden en organisatieontwikkeling worden steeds meer een gezamenlijke verantwoordelijkheid tussen hr en het lijnmanagement. Dat blijkt uit onderzoek waarin verschillende hogescholen in Nederland de dagelijkse werkelijkheid van de hr-professional bestudeerden. Menno Vos, Stephan Corporaal, Nicole van Dartel, Sjoerd Peters en Tom Morssink publiceerden er een artikel over in het Tijdschrift voor HRM. In totaal werden meer dan 4.000 HR-professionals, hr-leidinggevenden en lijnmanagers ondervraagd.
Meer informatie: op de site 
Download de pdf


Via: Vraagenaanbod.nl

Gebrek aan goede technici wordt komende vijf jaar nog veel groter probleem

Meer dan een kwart van de technische bedrijven ziet dat de groei van de organisatie stagneert als gevolg van het kwalitatieve tekort aan technici (27 procent). De komende vijf jaar wordt het alleen maar moeilijker om goede technici aan te trekken. Dat laat ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, zien in de tweede editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1.164 respondenten uit de technische branche. Als gevolg van het kwalitatief tekort geeft 26 procent aan, hogere lonen te bieden aan technici.
Meer informatie: op de site 
Vraag hier het onderzoeksrapport aan.


Via: TechniekTalent.nu

Gezocht: Technische bedrijven die gastlessen en bedrijfsbezoeken willen organiseren

Technische bedrijven kunnen zich sinds kort aanmelden voor gastlessen, zó geregeld. De nieuwe kosteloze landelijke dienst werd ontwikkeld door TechniekTalent.nu en brengt scholen in het voortgezet onderwijs en bedrijven die een gastles of een bedrijfsbezoek willen organiseren, bij elkaar. Hoe meer bedrijven zich aanmelden, hoe sneller en makkelijker er matches tussen scholen en bedrijven tot stand kunnen komen.
Geïnteresseerde bedrijven kunnen een bezoek brengen aan www.gastlessenzogeregeld.nu en zich aanmelden of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Via: RPAnhn

Nieuwe calculator om financiële tegemoetkoming te berekenen voor arbeidsbeperkte werknemer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in samenwerking met de Belastingdienst en UWV een digitale calculator gelanceerd voor werkgevers die arbeidsbeperkte werknemers of mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in dienst willen nemen. Met de calculator kunnen werkgevers in een paar eenvoudige stappen de hoogte van de financiële tegemoetkomingen per werknemer berekenen. Werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen of houden hebben recht op financiële ondersteuning: premiekortingen, lage-inkomensvoordeel (LIV) en loonkostensubsidie, die kan oplopen tot maximaal € 19.000 structureel per jaar. In 2016 lanceerde staatssecretaris Klijnsma de regelhulp premiekortingen en LIV. Hiermee kunnen werkgevers bepalen of ze recht hebben op premiekortingen. Met de onlangs gelanceerde calculator kunnen werkgevers nu ook eenvoudig zelf de hoogte van de financiële tegemoetkomingen per werknemer berekenen.
De calculator is hier te vinden en klik hier voor de regelhulp.


Via: Qompas

Scholieren tonen minder interesse in bètaprofielen

De interesse van scholieren voor de bètaprofielen, natuur en techniek en natuur en gezondheid, neemt voor het eerst in jaren af. Vooral onder jongens, maar ook enigszins onder meisjes op het vwo. De populariteit van de maatschappijprofielen, economie en maatschappij en cultuur en maatschappij, stijgt de laatste jaren juist weer. Ook weer vooral onder jongens. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Qompas, uitgever van studie- en carrièrekeuzeproducten, onder ruim 77.500 scholieren in de derde klas over hun voorkeur voor profielen over 2013-2017.
Meer informatie: op de site


Via: TechniekTalent.nu

Pilot Share my Day in Tech van start

Begin mei gingen studenten van de Pabo van de Hogeschool Rotterdam ‘op snuffelstage’ bij vrouwelijke technische professionals. Dit deden zij in het kader van de pilot Share my Day in Tech, een gezamenlijk initiatief van TechniekTalent.nu en VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Share my Day in Tech wil pabostudenten een goed beeld geven van werken in de techniek, zodat zij dit op een enthousiaste manier kunnen overbrengen op hun toekomstige leerlingen. Aan de pilot doen 5 pabo’s en bijna 75 bedrijven mee. In totaal gaat het om zo’n 225 studenten die een technisch bedrijf bezoeken.
Meer informatie: op de site


Via: CBS

Vlaamse en Nederlandse arbeidsmarkten beperkt verbonden

De arbeidsmarkten van Vlaanderen en Nederland zijn in het grensgebied deels met elkaar vervlochten. Vooral in de Nederlandse regio’s Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen werken relatief veel grenspendelaars. Wel verschilt de structuur van de arbeidsmarkten aan weerszijden van de grens, bijvoorbeeld in arbeidsdeelname en contractvorm. Dit blijkt uit een studie van het CBS en het Vlaamse Steunpunt Werk.
Meer informatie: op de site


Via: FME

Tekort aan vakkrachten

In een UWV-rapport wordt het tekort aan technisch personeel bevestigd. FME geeft in De Telegraaf van 9 juni een reactie hierop en een antwoord op de vraag of dit de groei van bedrijven in de sector remt. De technologische industrie maakt een sterke groei door en dat betekent ook dat er meer werkgelegenheid is. Nog steeds zijn er veel vacatures en dat belemmert de innovatiekracht en groei van de ondernemingen. FME-voorzitter Dezentjé Hamming: "Een groei van 10% in het laatste kwartaal van het aantal vacatures is hoog. Deze sterkste stijging sinds 2006 geeft aan hoe groot de behoefte is aan personeel". Tegelijkertijd zien we dat een grote groep jongeren (9,7%) in de leeftijd van 15 tot 25 jaar nog steeds werkloos is. Met de juiste opleiding en begeleiding kunnen deze jongeren in onze sector aan de slag. Daar ligt een belangrijke taak voor de overheid én bedrijfsleven.
Meer informatie: op de site 
Lees hier het artikel in De Telegraaf.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.