login

Nieuwe A+O-ambassadeur: Michiel de Ruyter

Opnieuw heeft A+O er een ambassadeur bij: Michiel de Ruyter van Brainport Industries College in de regio Zuid-Nederland. “Wat ik hoop te bewerkstelligen? Ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere A+O-leden en vind het belangrijk de verbinding in de regio te kunnen maken”, legt De Ruyter enthousiast uit. “Ik wil een klankbord zijn en zie uitdaging in het operationeel maken van de mogelijkheden bij A+O.”

Sinds 2015 is De Ruyter operationeel verantwoordelijk voor Brainport Industries College, een samenwerking van ruim 50 bedrijven in de hightech industrie en ROC Ter Aa, SUMMA Techniek en Teclab. “De onderwijsinstituten verzorgen de opleidingen. En wij doen de activiteiten om techniek te promoten in de regio. Samen zorgen we ervoor dat jongeren op alle mogelijke manieren kennis maken met het werk in de techniek. Wat mijn werk leuk maakt? Ik zie en spreek iedereen. Van middelbare schoolleerlingen en hun ouders tot bbl-studenten en van bedrijven tot gemeenten.”

Elkaar goed aanvullen

Als A+O-ambassadeur gevraagd te worden, noemt De Ruyter een hele eer. “A+O heeft een mooie map met goede regelingen. Maar weten de mensen het ook? Wij kunnen daar als ambassadeur een bijdrage aan leveren. De regiomanagers van A+O spreken vooral de hrm-afdeling van bedrijven. En ik heb juist weer goed contact met praktijkbegeleiders en directeur-eigenaren. Dat vult elkaar mooi aan. Maar ik wil daarnaast ook input leveren en een klankbord zijn vanuit de grootmetaalbedrijven. Ik heb bovendien een mening en deel die graag.”michiel de ruyter2 300x225

Nieuwe instroom met laaghangend fruit

Zo is De Ruyter bijvoorbeeld een groot voorstander van het plukken van laaghangend fruit. “Er zijn ontzettend veel jongeren die tijdens een techniekopleiding uitvallen. Die jongeren hebben de techniek als richting gekozen en zijn al deels opgeleid. Maar ze komen vervolgens op de terrassen, bij uitzendbureaus of in de logistiek te werken. Zou je jaarlijks 5 procent van die jongeren direct een opleiding en baanperspectief bieden, dan is dat een fantastische bron van nieuwe instroom voor de techniek.” Het gaat er volgens De Ruyter om herkenbare, structurele trajecten op te zetten. En daarin te volharden en vol te houden.

Op zoek naar een alles-in-één-persoon

Bedrijven vragen meer en meer om hoger opgeleid technisch personeel. Maar dat vindt De Ruyter een onbegrijpelijke ontwikkeling. “Bedrijven zoeken naar mensen die snappen hoe de machine werkt. Maar werkzaamheden aan de machine en handvaardigheden komen steeds vaker uit elkaar te liggen. Er is een operator nodig en een ICT-man. Het werk als puur machinebediener wordt steeds meer vooraf ingesteld terwijl bedrijven zoeken naar een alles-in-één-persoon. Een vakman en een denker. Totaal onnodig. Bedrijven zijn met het nieuwste van het nieuwste bezig, maar bekijken de arbeidsmarkt vaak nog met de oude bril.” Het moge duidelijk zijn, De Ruyter heeft zijn mening klaar. “Maar ik ben daarnaast ook een aanpakker”, haast hij zich te zeggen met een lach. “En ik zal mij dan ook vol overtuiging inzetten voor het A+O-ambassadeurschap.”

Meer informatie

Michiel de Ruyter, manager Brainport Industries College, telefoonnummer 06 – 22 20 93 17 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Martijn Oechies


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.