login

Februari 2017

Met onder andere: start Servicepunt Techniek Drenthe, Nedcar helpt 848 werklozen aan baan, nog jaren tekort aan goede vakmensen en 'mindful'-werkomgeving verhoogt succes innovatieprojecten.

Via: SPT Drenthe

Start Servicepunt Techniek Drenthe

Op 10 maart 2017 is de kick off van Servicepunt Techniek (SPT) Drenthe. De komende jaren moet alles op alles worden gezet om technisch personeel voor de sector te behouden. De vraag naar en eisen aan vaktechnisch personeel veranderen. Er zijn steeds meer moeilijk vervulbare vacatures in de technische sector. En de vervangingsvraag neemt per jaar toe. Als antwoord op deze uitdagingen steken 11 belangrijke partijen binnen de regionale technieksector de handen ineen middels een nieuw Samenwerkingsverband Servicepunt Techniek Drenthe (SPT Drenthe). Doel van het SPT is om voor minimaal drie jaar samen te werken om techniekbedrijven en werknemers in de regio Drenthe te ondersteunen bij het aan het werk blijven in de techniek.

Meer weten?

Piebe van der Molen, adviseur/bestuurder Duurzaamheid FNV Metaal, telefoon 06- 20 49 30 25 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Jan Nap, adviseur Breuer Institute, telefoon 06- 53 25 78 91 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Via: De Limburger

Nedcar helpt 848 werklozen aan een baan

Van de 1200 vacatures bij VDL Nedcar zijn er vorig jaar 848 ingevuld met werklozen. Dat betrof 340 mensen met een bijstandsuitkering en 388 WW’ers. Ook 120 werkloze Belgen vonden werk in Born. De Limburgse gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) hebben samen de 848 mensen aan een contract geholpen bij VDL Nedcar. De uitstroom van 340 bijstandsontvangers betekent voor de gezamenlijke gemeenten een maatschappelijke winst van 4,3 miljoen euro in 2017.

Meer informatie: op de site

Via: Personeelsnet.nl

Nog jaren tekort aan goede vakmensen

Werkgevers kampen weer vaker met moeilijk vervulbare vacatures, vooral in de techniek en ICT. Ook in de zorg, de bouw en het onderwijs zijn vacatures lastig in te vullen. Het UWV denkt dat dit nog jaren zo blijft, vanwege de economische groei, de vergrijzing en onvoldoende instroom uit het onderwijs. Dat blijkt uit een rapportage van het UWV over krapteberoepen in Nederland. Al enige jaren is de krapte op de arbeidsmarkt vooral te zien in de techniek en de ICT. Het gaat om een groot aantal technische beroepen, zoals onderhoudsmonteur, elektricien, loodgieter, ontwerper-constructeur, CNC-verspaner en werkvoorbereider-calculator.

Meer informatie: op de site

Via: TechniekTalent.nu

TechniekTalent.nu lanceert de Aha!-vragengenerator voor basisscholen

Wat is kippenvel? Waarom kun je jezelf niet kietelen? Hoe blijft een pinguïn droog en warm? Op deze, en vele andere vragen, geeft de Aha!-vragengenerator, onderdeel van de Aha!-campagne, van TechniektTalent.nu een antwoord. Akke Visser van TechniekTalent.nu: “Leerkrachten vinden het soms lastig om Wetenschap & Techniek in hun lesprogramma in te passen. Met de Aha!-vragengenerator laten we zien dat het eigenlijk heel makkelijk en ook leuk is om met techniek in de klas aan de slag te gaan. We geven een gratis lesidee waarbij de leerkracht en kinderen tijdens een digibordles van slechts 15 minuten samen op zoek gaan naar een antwoord op een vraag uit de generator. Op deze manier ervaren ze hoe leuk en interessant Wetenschap & Techniek eigenlijk is. Zowel leerkracht als leerling beleven hiermee gegarandeerd een Aha!-moment.”

Meer informatie: op de site

Via: EU-OSHA

Nieuw: e-gids over veilig en gezond werk voor alle leeftijden    

Overal in Europa neemt het aandeel ouderen in de bevolking toe, moeten mensen langer werken en stijgt de gemiddelde leeftijd van werknemers. Vandaar dat het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk in het kader van de campagne Gezond werk, voor alle leeftijden 2016-2017 een e-gids heeft laten ontwikkelen. Deze e-gids bevat praktische informatie, tips en voorbeelden met betrekking tot de ouder wordende beroepsbevolking en de kansen die daarmee worden gecreëerd.

Bekijk de e-gids: op de site

Uit: Managersonline.nl 

'Mindful'-werkomgeving verhoogt succes innovatieprojecten

Innovatieprojecten hebben een grotere kans van slagen wanneer de leden van het projectteam alerter zijn op zaken die fout kunnen zijn en daarmee zorgvuldiger omgaan. Dit probleemoplossend gedrag kan worden vergemakkelijkt door een 'mindful'-werkomgeving te realiseren, aldus promovendus Peter Oeij in zijn proefschrift The resilient innovation team. In een mindful-omgeving mogen fouten worden gemaakt, is ruimte voor leren door experimenteren, hebben teamleden inspraak en zijn beslissingen gericht op het behalen van synergie.

Meer informatie: op de site

Via: Technische Universiteit Eindhoven

Technische Universiteiten en FME: investeer in opleidingen en ondernemersklimaat

De 4TU Federatie en FME hebben op 6 februari een pact gesloten om de aansluiting tussen de technologische industrie en de technische universiteiten te versterken en de (dreigende) numeri fixi tegen te gaan. De organisaties wijzen erop dat de technologische industrie op volle toeren draait. Daardoor wordt het tekort aan techniekstudenten steeds nijpender. Nederland loopt daarmee het risico dat ze haar toppositie in de wereld kwijt raakt. De doelstelling van het Techniekpact is om het aantal studenten dat kiest voor een technische studie naar 4 op de 10 studenten te laten groeien. Dat is nog niet gehaald.  FME vraagt daarom aandacht voor de (dreigende) numeri fixi op technisch wetenschappelijke opleidingen en de financiering van de vier technische universiteiten.

Meer informatie: op de site


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.