login

Nieuwe A+O-ambassadeur: Occo Koedijker

Sinds kort heeft A+O er een nieuwe ambassadeur bij in West-Nederland: Occo Koedijker van RAVO Fayat Group. “Mijn visie? Het draait om samenwerken en verbinden. Binnen de sector en daarbuiten. We moeten buiten de gebaande paden treden om het hoofd te kunnen bieden aan de veranderingen die op ons af komen”, vertelt Koedijker gedreven.

Als manager general affairs, human resources & QA heeft Occo Koedijker bij RAVO, producent van straatveegmachines, een breed takenpakket. “Het is een leuke afwisselende baan waarbij ik bovendien het gezicht naar buiten ben. Veel organisaties zijn intern gericht. Maar buiten verandert het snel. Daar moet je feeling mee houden anders verlies je er zonder meer grip op.”

Vandaar dat hij zich als voorzitter vol overgave inzet voor Het Huis van het Werk, een succesvol initiatief met bijna 40 andere bedrijven, dat inmiddels subsidie ontvangt vanuit het ministerie van Sociale Zaken. “Ons doel? Beweging en werkzekerheid creëren op de regionale arbeidsmarkt. We zoeken elkaar op, delen kennis over arbeidsmarktontwikkelingen, houden werknemers bij de partnerbedrijven aan het werk en maken gebruik van elkaars kennis.”

Waardevolle tijd beter benutten

In de regio is Koedijker dan ook zeker geen onbekende. “Ik ben vlak naast Alkmaar geboren en getogen en zal de regio niet snel verlaten. Als ik ‘s ochtends in de auto het filenieuws hoor, ben ik zelf binnen 8 minuten op het werk. Ideaal toch? Ik kan mijn waardevolle tijd wel beter benutten”, lacht hij. “Zoals aan A+O. We hebben met RAVO meegedaan aan het project Duurzaam Meedoen, dus ik had al regelmatig contact met mijn regiomanager. Maar op de Metalektrodag 2016 raakte ik echt geïnspireerd. Sprekers als Erik Scherder, Jan Bommerez en Martijn Aslander zetten me aan het denken: het moet anders, wil je kunnen overleven in de metaal.”

‘Als A+O-ambassadeur hoop ik gelijkgestemden te ontmoeten en de verbinding te kunnen maken.’

Zij-instroom van grote waarde

En ‘anders’ begint volgens Koedijker met het weghalen van de muurtjes. “Als A+O-ambassadeur hoop ik gelijkgestemden te ontmoeten en de verbinding te kunnen maken. Ik wil halen maar ook brengen. Met Het Huis van het Werk zet ik me regionaal intersectoraal in. Met A+O wil ik me nu ook landelijk sectoraal inzetten”, zegt Koedijker. “De Metalektro is ongelooflijk divers, van assemblage tot de maakindustrie. En iedereen heeft daarbinnen zijn eigen problemen en uitdagingen. Maar we hebben daarnaast ook te maken met gelijke hindernissen. Zo is het tekort aan vaktalent een sectorbreed probleem. Ik denk dan ook dat het iedereen zou helpen om de blik over de randen van de sector te richten. Zij-instroom kan van grote waarde zijn.”

Werkend blijven tot de pensioenleeftijd

Een ander onderwerp waar Koedijker graag de pijlen op richt met zijn ambassadeurschap is duurzame inzetbaarheid. “Het wordt in de metaal en productie heel lastig om werkend te blijven tot de pensioenleeftijd. Daar moeten we met elkaar dus goed over nadenken anders gaat het handen vol geld kosten. Ik verwacht dat we daarbij veel kunnen leren van regionale initiatieven. Samenwerken is het sleutelwoord. Het kan nu eenmaal stukken efficiënter en beter”, concludeert Koedijker. “Er moeten meer partnerships ontstaan tussen het onderwijs en bedrijfsleven, zodat het reguliere onderwijs flexibiliteit en maatwerk kan bieden. En de sectorfondsen kunnen ook meer samen doen. We moeten buiten de gebaande paden treden om het hoofd te kunnen bieden aan de veranderingen die op ons af komen.”

Meer informatie

Occo Koedijker, manager general affairs, human resources & QA bij RAVO Fayat Group, telefoonnummer 072 - 56 73 267 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Ben Kemna


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.