“Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn heel waardevol”

23 juli 2024
leestijd: 4 minuten

In 2050 zijn er 1 miljoen minder mensen op de arbeidsmarkt. In de krappe arbeidsmarkt vind je ‘het schaap met vijf poten’ niet meer. Dus is het belangrijk om te kijken naar wat mensen wél kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. Vandaar dat inclusie één van de hoofdthema’s is van de jaarlijkse A+O Metalektrodag op 14 november. Sunrise Medical is een voorbeeld van zo’n inclusief bedrijf.  

“Sunrise Medical is een internationaal opererende onderneming”, vertelt Ruud Hulsebos, PSO-coördinator bij het bedrijf. “Wij produceren mobiliteitshulpmiddelen, zoals rolstoelen scootmobielen en rollators. Wereldwijd hebben wij zo’n 2.800 medewerkers. In Nederland werken 190 mensen bij onze productielocatie in Helmond en nog eens 35 medewerkers bij ons logistiek centrum in Nieuwegein.” 

Hoogste trede PSO-ladder 

“Sociaal ondernemen zit in het dna van ons bedrijf”, vervolgt hij. “Onze producten helpen mensen met een beperking om te kunnen functioneren in de maatschappij. Waarom zouden we dan zelf mensen buitensluiten?” Een kleine drie jaar geleden besloot het bedrijf zich te laten certificeren voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). “De Prestatieladder is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het geeft inzicht in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen”, vertelt Ruud. “Al bij de aanvraag kregen wij direct de erkenning voor de eerste trede van de PSO-ladder. Nu, tweeënhalf jaar later, zijn we doorgegroeid naar niveau 3, de hoogste trede voor een commercieel bedrijf. Daarmee behoren we tot de tien procent best presterende bedrijven in Nederland.” 

Een afgekeurde vuilnisman 

“De hoogste PSO-erkenning is natuurlijk hartstikke mooi”, zegt Ruud. “Het helpt ons bedrijf bij aanbestedingen, omdat daarbij vaak gevraagd wordt naar beleid op het gebied van sociaal ondernemen.” Maar dat is zeker niet het enige voordeel, zo maakt hij duidelijk. “Door ons te richten op mensen met ‘een rugzakje’ hebben we minder personeelsproblemen. En dat is in tijden van krapte natuurlijk mooi meegenomen.” Hij vertelt dat het bedrijf niemand bij voorbaat uitsluit. “We kijken naar het talent van mensen: dus niet wat ze niet kunnen, maar vooral wat ze wel kunnen. We hebben statushouders in dienst, maar ook voormalig werklozen, 55-plussers, collega’s met een fysieke beperking, met een autistische stoornis en collega’s die doof zijn. Ook hebben we een afgekeurde vuilnisman in dienst, die onze gebouwen en het terrein onderhoudt.”  

“Je krijgt er ontzettend gemotiveerde medewerkers voor terug” 

Efficiëntere vergaderingen 

Sunrise Medical produceert ook speciale kussens voor rolstoelen. Ruud: “In Nederland is het heel lastig om mensen te vinden die een naaimachine kunnen bedienen. Inmiddels hebben we hiervoor twee statushouders in dienst. Zij hebben in kleine naaiateliers gewerkt en hadden dus ook ervaring met het gebruik van een naaimachine. Daar zijn we dus heel blij mee.” Het feit dat bij Sunrise Medical mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, heeft bovendien een positieve invloed op de sfeer binnen het bedrijf, benadrukt Ruud. “De andere collega’s weten dat als het henzelf een keer tegenzit in hun leven, ze niet direct op straat komen te staan. Dat zorgt toch voor meer binding met ons bedrijf.” En soms leidt het zelfs tot betere werkprocessen, vertelt hij. “Onze dove medewerker is afhankelijk van liplezen. Als mensen tijdens een vergadering door elkaar praten, kan hij het niet meer volgen. Dus iedereen praat nu één voor één. Daardoor zijn de vergaderingen een stuk efficiënter geworden. Kort en goed: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn heel waardevol voor ons bedrijf.” 

Maatjes-systeem opgezet 

En natuurlijk, erkent Ruud, zijn er ook uitdagingen. “Bij medewerkers uit andere landen heb je te maken met cultuurverschillen. Die knikken bijvoorbeeld ‘ja’ uit beleefdheid, terwijl ze iets helemaal niet begrijpen. En sommige mensen met autisme gedijen niet goed in reguliere opleidingssituaties. Voor hen werkt het beter om te leren op de werkplek. Om dat soort problemen te signaleren en bespreekbaar te maken, hebben we een soort maatjes-systeem opgezet. Iedere werknemer die daar behoefte aan heeft, krijgt begeleiding van één van onze andere werknemers.” Ondanks de uitdagingen die er ontegenzeggelijk zijn, gunt Ruud ieder bedrijf een aantal werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “De sollicitanten staan immers niet in de rij. Bovendien ontvang je van de overheid ook nog eens loonkostensubsidie als mensen niet volledig productief zijn. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: je krijgt er ontzettend gemotiveerde werknemers voor terug. Wie wil dat nou niet?” 

Geïnspireerd geraakt?

Kom naar de Metalektrodag en meld je aan! Op 14 november gaan we met pakkende sprekers en collega-bedrijven dieper in op het thema inclusie en wat jij als bedrijf kunt betekenen.

A+O contactpersoon

Antoine Bolder
Regiomanager Zuidoost-Nederland en Limburg

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten