login

Opleiden met gebruik van virtual reality

Virtual reality is hot en steeds meer bedrijven zien de voordelen ervan voor training en opleiding. Vandaar dat de eerste bijeenkomst van het Werkgeversnetwerk Techniek Eemland in 2019 het thema ‘Opleiden met gebruik van virtual reality’ kreeg. Gastbedrijf KONE in Veenendaal maakte er een enerverende middag van.

Van roltrappen en liften tot looppaden en automatische schuifdeuren. Het Finse bedrijf KONE ontwerpt, produceert en onderhoudt ze. Wereldwijd heeft het bedrijf 50.000 medewerkers en in Nederland zo’n 1.000. Karin Pieterse, hr business partner bij KONE, legt uit: “Onze mensen zijn ons belangrijkste kapitaal. Vandaar dat we veel tijd en moeite steken in opleiding en ontwikkeling. En door een wereldwijd bedrijf te zijn, kunnen we relatief makkelijk innovatieve tools inzetten. Zoals virtual reality (VR).”

In de virtuele liftschacht staan

Na een interessante rondleiding door de productiehal van KONE steekt Peter van Amerongen, fieldtrainer Learning & Development bij KONE Academy, van wal. “Sinds vorig jaar zomer heeft onze vestiging in Den Haag een heuse virtual reality-ruimte. Daar leiden we nieuwe technische mensen met VR op voor de nieuwbouw van liften. Tot nu toe heeft zo’n 20 man de opleiding als extra toevoeging ontvangen. En de reacties zijn overweldigend. Het is erg realistisch en daardoor erg imponerend. Je kunt zelfs in de virtuele liftschacht staan. Onze monteurs zijn enthousiast. Net als wijzelf. VR is wat mij betreft een welkome aanvulling op het opleidingspakket. Je kunt in korte tijd mensen op een veilige manier kennis laten maken met een zeer realistische situatie.”

Leerlingen op bezoek

Maar de VR-ruimte is niet alleen handig voor het trainen van eigen personeel. “We krijgen bij KONE regelmatig leerlingen vanaf groep 8 op bezoek. Die laten we nu met VR via een controller een lift monteren. Dat spreekt enorm aan. Bij het weggaan krijg ik daarom standaard de vraag: ‘Hoe oud moet je zijn om hier te mogen werken?’”, lacht Van Amerongen. “VR biedt een veel beter beeld van de praktijk. Natuurlijk is de technologie nog in ontwikkeling. Hier en daar komen we nog bugs en hickups tegen. Dit is de eerste serie lesmateriaal en omdat het global wordt ingezet, is de taal Engels. Dat is natuurlijk jammer. Toch beschouwen wij het als een dankbaar instrument om kennis mee op te bouwen. Niemand zegt dat leren niet leuk hoeft te zijn.” 

Gevaarlijke situaties in veilige omgevingenBijeenkomst WNT VR 2

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in opleiden met VR hoeven echter niet alleen te denken aan een volledige VR-ruimte. Het kan ook kleiner. En goedkoper, aldus Martin du Breuil van BTArbo. “VR is uitermate geschikt voor veiligheidstrainingen. Je kunt gevaarlijke situaties creëren in veilige omgevingen en menselijke reacties daarop testen en veranderen. Vandaar dat wij onlangs samen met I-MMERSE een VR-film hebben gemaakt die realistisch laat zien wat de consequenties van bepaalde keuzes zijn.” Martin Gouw van I-MMERSE legt uit: “De film is met een Oculus Go VR-headset te bekijken en te ondergaan. Het voordeel daarvan is dat het standalone is en er geen kabels nodig zijn. Bovendien zijn de ontwikkelingen de laatste jaren zo snel gegaan dat de kwaliteit omhoog is geschoten en de prijs omlaag. De headset is er al voor zo’n 250 euro.”

Beter in het geheugen

Maar waarom zou je VR gebruiken in trainingen? Gouw weet het de 20 geïnteresseerde deelnemers van de netwerkbijeenkomst duidelijk uit te leggen: “De vergeetcurve is steil. Na 30 dagen is 90 procent van de inhoud van een training, opleiding of bijeenkomst vergeten. Je vergeet snel wat er verteld wordt. Maar als je iets beleeft, dat zet zich dat veel beter vast in je geheugen. Dat werkt voor immersive learning, oftewel leren door te doen middels VR, des te sterker. Het zorgt voor 100 procent aandacht, 5 keer meer betrokkenheid dan bij andere media, een hogere ROI door interactiviteit en 75 tot 90 procent kennisretentie bij herhaling. Bovendien kun je met VR vaker trainen zonder extra kosten en het is altijd beschikbaar ongeacht het aantal deelnemers, het tijdstip of de locatie. Kortom, VR zou weleens the next big thing in opleiden kunnen worden.”

Meer informatie

Jan Rozema, netwerkcoördinator Werkgeversnetwerk Techniek Eemland, telefoonnummer 06 - 20 42 06 38 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.