login

"De techniek heeft altijd al mijn interesse gehad"

International welding engineer Vera Wemmenhove vertelt over haar indrukwekkende loopbaan.

Het aantal vrouwen in technische bedrijven is vaak op één, hoogstens twee handen te tellen. Zeker als het om hoogopgeleide technische functies gaat. Vera Wemmenhove vormt een uitzondering op de regel. Niet alleen is ze welding engineer bij ETC en EMS-Evolves en deed ze werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, ze volgde bovendien de hoogst mogelijke NIL-lasopleiding en mag zichzelf international welding engineer noemen. Een titel die niet velen gegeven is.

“Mijn vader is ook technisch en heeft zelfs bij hetzelfde bedrijf gewerkt. Misschien dat ik het dus onbewust van huis uit meegekregen heb. De techniek heeft altijd al mijn interesse gehad. Toen ik rond ging kijken voor een studie twijfelde ik tussen civiele techniek, levensmiddelentechnologie en werktuigbouwkunde”, aldus Vera. “Het werd werktuigbouwkunde in Enschede. Maar tijdens de eerste college dag keek ik wel wat verbaasd om mee heen: slechts één ander meisje in een zaal vol studenten. Daar had ik nooit over nagedacht.”

Twee maanden later hield het andere meisje ermee op en bleef Vera als enige over. “Dat was wel even wennen. Maar al snel kreeg ik een leuke vriendengroep en een prima studentenhuis. Weliswaar met alleen maar jongens, maar daar merkte ik al snel niets meer van”, vertelt Wemmenhove nuchter. “We hadden nu eenmaal dezelfde interesses en dezelfde manier van denken.”   

Softe afstudeerrichting

Haar afstudeeronderzoek deed Wemmenhove voor haar huidige werkgever Enrichment Technology Company (ETC) in Almelo. Een bedrijf dat gascentrifuges voor uraniumverrijking ontwikkelt, bouwt en installeert. “Ik koos voor de zogeheten ‘softe’ afstudeerrichting productiemanagement en ontwierp een nieuwe productiefaciliteit met een revolutionaire lean werkwijze voor in Frankrijk. Een productiefaciliteit die ook daadwerkelijk in gebruik is genomen”, legt Wemmenhove enthousiast uit. Daarna ging ze als vanzelf bij ETC aan de slag en kreeg ze als support engineer een productielijn onder haar hoede.

Indrukwekkende loopbaan

Maar klaar met leren was Wemmenhove nog niet. Van 2011 tot 2013 volgde ze naast haar werk ook nog de NIL-opleiding voor International Welding Engineer. “Dat was best pittig om te doen. Maar het leuke van techniek vind ik dat er telkens iets nieuws te ontdekken valt. Het is problemen oplossen op een creatieve manier.” Inmiddels is ze welding engineer bij ETC en vallen alle lasprocessen van de centrifuge onder haar verantwoordelijkheid. Daarnaast houdt ze zich bij dochterbedrijf EMS-Evolves bezig met onderzoek naar vacuüm solderen en electron beam welding, een vooruitstrevende manier van diep lassen zonder materiaal toe te voegen. “Een breed takenpakket, erg leuk om te doen.”

Andere inbreng op de werkvloerVera Wemmenhove2

Wederom is Wemmenhove echter de enige vrouw in haar vakgebied. “Er werkt hier nog een vrouwelijke secretaresse voor de engineeringsafdeling, maar dat is het dan. Ikzelf ben er volledig aan gewend en ik werk persoonlijk liever met alleen mannen dan alleen vrouwen. Maar het is natuurlijk wel een gemis. Meer diversiteit op de werkvloer zorgt voor andere inbreng, andere perspectieven. Mannen zijn bijvoorbeeld directer, vaker doeners en meer competitief ingesteld. Terwijl vrouwen vaak bescheidener zijn, het groepsproces belangrijker vinden, beter zijn in organiseren en plannen en zich verantwoordelijker voelen voor hun werk.”

Goed voorbeeld belangrijk

Hoe het komt dat vrouwen minder snel voor de techniek kiezen? Dat begint al met de opvoeding, denkt Wemmenhove. “Wie geen goed voorbeeld heeft, kiest sneller voor de veilige optie. En de veilige optie is kiezen wat de rest doet. Natuurlijk heb ik zelf veel vriendinnen die ook in de techniek werken. Maar die heb ik pas tijdens mijn studie leren kennen. Op de basisschool en middelbare school is het voor meisjes gemakkelijker om de standaard keuze te maken. Vandaar dat goede voorlichting erg belangrijk is. Voor de studie werktuigbouwkunde op de UT zaten er tegen het einde van mijn studie, verschillende meiden in het voorlichtingsteam en dat helpt. Tevens was er een extra meidenintroductie aan het begin van de studie om meer technische meiden te leren kennen van verschillende studies.”

Wat willen vrouwen?

Ook kunnen bedrijven meer doen om aantrekkelijk te zijn voor vrouwelijk personeel. “Het zou technische bedrijven sieren als ze meer onderzoek zouden doen naar wat vrouwen willen en belangrijk vinden. Parttime werken kan een stap in de goede richting zijn om de combinatie met een gezin te vergemakkelijken.” Maar Wemmenhove beseft ook dat parttime werken niet zaligmakend is. “Engineerswerk valt bijvoorbeeld niet altijd gemakkelijk over te dragen en is dan ook lastig in slechts een paar dagen per week te doen. Maar wellicht dat het wel kan in vier dagen, wat verschillende van mijn directe, mannelijke collega’s bijvoorbeeld al doen. Wat ik verder zelf belangrijk vind in een baan? Ontwikkelmogelijkheden. En die zijn hier gelukkig volop.”

Meer informatie

Vera Wemmenhove, welding engineer bij ETC en EMS-Evolves, telefoonnummer 0546 - 54 55 00 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.