login

Met alleen maar mannen op de apenrots doe je je bedrijf tekort

Vrouwelijke technici? Er is een groot tekort aan. De techniek is een mannenbolwerk en vrouwen vind je er vooral in administratieve of hr-functies. High-tech bedrijf Bradford laat echter zien hoe het ook kan. “Hier is 25 procent van het personeel vrouw, ook in technische functies”, vertelt Pernel van Riet, projectleider productgroep zonnesensoren bij Bradford en afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft, lucht- en ruimtevaarttechniek. “En de diversiteit is een groot voordeel.”

Bradford is ontwikkelaar en fabrikant van satellietonderdelen. Van zonnesensoren tot voortstuwingssubsystemen. “Aansprekende voorbeelden? We leverden toepassingen voor de Galileo satellieten en een bijdrage aan de wetenschappelijke missie Bepi Colombo van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De Glovebox heeft Bradford groot gemaakt, die wordt gebruikt door astronauten zoals André Kuipers in het International Space Station. Je kunt wel stellen dat op bijna alle Europese ruimtevaartprojecten onderdelen van onze hand te vinden zijn”, legt Van Riet uit.

Verschillende invalshoeken en goede discussies

Bij Bradford zijn 13 van de ongeveer 45 vaste werknemers vrouw, oftewel zo’n 25 procent. “Onze vrouwen zijn te vinden bij de receptie, hr en financiën, maar ook in technische functies. Sterker nog, ons team bestaat uit 3 vrouwen en 3 mannen”, aldus Van Riet. “Als je ons personeel vraagt hoe ze deze man-vrouwverhouding ervaren, zal iedereen antwoorden: ‘We doen gewoon ons ding’. Maar de diversiteit brengt wel degelijk veel. Het zorgt voor verschillende invalshoeken en goede discussies. Vrouwen zijn over het algemeen sneller conservatief en behoudend in bijvoorbeeld planning en budgetten. Mannen nemen wellicht vaker grotere risico’s. Voor beiden valt iets te zeggen. Een combinatie ervan is dan ook het beste van beide werelden.”

‘De diversiteit zorgt voor verschillende invalshoeken en goede discussies.’

Skills en commitment doorslaggevend

Hoe Bradford aan het hoge aantal vrouwelijke werknemers komt? “Dat is lastig om te zeggen”, zegt Van Riet. “We voeren geen voorkeursbeleid. Bij sollicitaties letten we vooral op skills en commitment, niet op gender. Maar bij ESA probeert men wel bewust de verhouding 50/50 te maken. Het kan zijn dat een grote werkgever als ESA de lucht- en ruimtevaarttechniek beïnvloedt. Het is een klein wereldje. Ook bij klanten in het buitenland merk ik dat er veel vrouwen werken op inhoudelijke functies of als manager. Zelf was ik er tijdens mijn sollicitatie niet bewust mee bezig. Maar het kan goed zijn dat het toch van invloed is geweest dat ik toen ook vrouwen sprak.”

Pittig imago

Hoe dan ook vindt Van Riet dat Nederland zich absoluut hard moet maken voor meer vrouwen in de techniek. “Technische universiteiten doen de laatste jaren gelukkig veel moeite om vrouwen te trekken en ik heb het gevoel dat dat ook lukt. Het begint met educatie. De richting natuur en techniek heeft een pittig imago. Jongens hebben vaak het zelfvertrouwen wel, maar sommige meisjes moeten een drempel over. Dan helpt het niet dat steeds meer docenten in het basisonderwijs vrouw zijn. Ook in die beroepsgroep is diversiteit belangrijk. Vrouwen moedigen op conservatieve wijze aan en kennen bovendien vaak het technische wereldje minder goed. Dan is overheidsbemoeienis dus nodig. Maar ook een rolmodel is belangrijk. In mijn geval was dat mijn vader die in de techniek werkt.”

Van het old boys network afstappen

Vaak wordt er gezegd dat bedrijven flexibeler werken mogelijk moeten maken om aantrekkelijk voor vrouwen te zijn. “Dat zou inderdaad goed zijn voor een betere werk-privébalans. Ook voor mannen. Maar bij Bradford is dat niet aan de orde. Hier werken de technische vrouwen allemaal minimaal 4 dagen. Minder werken is nu eenmaal lastig in expertfuncties. Ook daarin ligt dus een extra rol voor de overheid. Crèches zijn hier duur en van mindere kwaliteit dan in bijvoorbeeld Duitsland of Scandinavië. Wil je samen met je partner fulltime blijven werken, dan is extra hulp van bijvoorbeeld (groot)ouders bijna broodnodig.”

Tips voor bedrijven die extra instroom van vrouwen willen, heeft Van Riet wel. “Begin gewoon eens met het aannemen van iemand die niet in de lijn der verwachting ligt. Maak die cultuuromslag. Het zal niet zonder slag of stoot gaan, maar het is belangrijk van dat old boys network af te stappen. Met alleen maar mannen op de apenrots doe je je bedrijf absoluut tekort. Uit angst voor het zwangerschapsverlof hoef je het niet te laten. Uiteindelijk is een vrouw maar 4 maanden uit de running. Breekt iemand zijn been, dan zit je al gauw op de helft hiervan.”

Meer informatie

Pernel van Riet (projectleider productgroep zonnesensoren bij Bradford) bereikbaar via telefoonnummer 0165 - 30 51 00 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Marloes Jonkman


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.