login

Vervaet-werknemer Rick Verboom wint EuroSkills 2016

Sinds kort mag Rick Verboom zich de beste CAD-tekenaar van Europa noemen. Tijdens de EuroSkills 2016 in het Zweedse Göteborg won hij een gouden plak. Tot grote verrassing van Vervaet BV, het bij A+O aangesloten bedrijf waar hij naast zijn studie werkt. “Ze hadden het echt niet verwacht en ik eerlijk gezegd zelf ook niet.”

Na al eerder deelgenomen te hebben aan de Vakkanjer-wedstrijden, mocht Rick begin deze maand naar Zweden afreizen voor de Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen. In een grote beurshal in Göteborg gingen vijfhonderd deelnemers uit 28 landen op jacht naar Europees goud. Drie dagen lang moest Rick op zijn vakgebied – het CAD tekenen – diverse complexe opdrachten uitvoeren, vertelt hij. “De concurrentie was groot, vooral de Engelsen en Portugezen waren heel sterk. En wat het lastig maakt, is dat je alle opdrachten onder hoge tijdsdruk moet doen. Dan is het zaak om logisch te blijven nadenken en de juiste keuzes te maken.”

Grote belevenis

Nog altijd kan Rick niet geloven dat hij als winnaar uit de bus is gekomen. “Ik stond echt te trillen op mijn benen toen ik hoorde dat ik de eerste was. Inmiddels begint het een beetje te landen dat ik gewonnen heb”. Maar wat maakte nu dat de jury hem als beste beoordeelde? “Het gaat er niet zozeer om hoeveel opdrachten je uiteindelijk afkrijgt, maar of je het werk nauwkeurig weet te doen. Ik denk dat ik daar net wat beter in was dan de anderen.”

Het meedoen aan de EuroSkills was voor Rick ‘één grote belevenis’, vertelt hij. “Het is gigantisch veel groter dan de Nederlandse kampioenschappen. Het was fantastisch om daar met de 38 andere deelnemers van Team-Nederland te zijn.”

“Dit is een goede promotie voor het technisch bedrijfsleven”

Veel geleerd

Dat hij met een gouden plak terugkwam, was voor zijn bedrijf een verrassing. “Naast mijn mbo-opleiding werk ik op zaterdagen en in de vakanties bij Vervaet, een bedrijf dat zelfrijdende bietenrooiers en mestinjecteurs produceert. Ze hebben mij de kans gegeven om in de aanloop naar EuroSkills te oefenen en bij te leren. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor. En natuurlijk ben ik ook heel blij dat ik van mijn school de kans heb gekregen om mee te doen.” Zelf heeft hij van het hele avontuur veel geleerd. “Vaktechnisch heb ik veel dingen bijgeleerd. En ook aan de mentale trainingen en mediatrainingen die we kregen, heb ik veel gehad. Dat maakt dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen.”  

Goede promotie

Bovendien zijn de beroepenwedstrijden een goede promotie voor het technisch bedrijfsleven, denkt hij. “Ik heb veel publiciteit gekregen en daar bereik je toch veel mensen mee. En de Vakkanjer-promotiefilmpjes geven een goed beeld van het werk het werk in de praktijk inhoudt. Bij CAD tekenen denken veel mensen dat het gaat om bouwen van huizen of gebouwen. Ze weten dan niet dat het tevens gebruikt wordt om een mechanisch ontwerp van een machine te maken. Ik denk dat we door deze wedstrijden de techniek dichter bij de mensen brengen en laten zien wat je er allemaal mee kunt.”

De komende weken heeft Rick nog een volle agenda. Zo staat er nog een ontmoeting met de wethouder van zijn gemeente op het programma, vertelt hij. En dan? Op naar de WorldSkills? “Daar moet ik nog eens goed over nadenken. Ik ga ik me nu concentreren op school en zorgen dat ik mijn examens haal. Maar dat moet zeker lukken.”

Meer zien van de Nederlandse deelnemers aan EuroSkills? Ga dan voor de foto’s en video’s naar https://nl-nl.facebook.com/vakkanjers

Meer informatie

Rick Verboom, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Jeroen Collignon, contactpersoon bij de Vakkanjers, telefoonnummer 0348-74 40 65 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.