login

“In de techniek kun je echt een topbaan krijgen”

Zestien jaar oud is Gitta Vruggink pas. Maar ze kan lassen als de beste. Zo goed zelfs dat ze de regionale laswedstrijd won en bij de landelijke finale op de zesde plek eindigde. “Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor andere meiden en ze kan enthousiasmeren om ook te kiezen voor techniek.”

“Ik ben eigenlijk een beetje bij toeval met techniek in aanraking gekomen”, vertelt Gitte aan het begin van het gesprek. “Ik moest een studierichting kiezen op het vmbo, maar wist eigenlijk niet precies wat ik wilde. Toen mijn broertje naar een open dag ging, besloot ik mee te gaan.” Het bleek een beslissend moment voor haar beroepskeuze. Metaaldocent Wim van de Merwe vroeg tijdens de open dag of ze een keer wilde lassen. Ze was meteen verkocht. “Ik vond het heel leuk om te doen, ik hou van werken met mijn handen. Dus besloot ik de metaalopleiding aan de Christelijke Scholengemeenschap Reggesteyn te gaan doen. Achteraf is dat een goede keus gebleken.”

Veel publiciteit

In het begin moest haar vriendenkring wel een beetje wennen aan haar keus voor de techniek. “Maar ze zeiden ook: je moet doen wat je leuk vindt. En dit is nu eenmaal wat ik leuk vind!” Wat in ieder geval hielp, was dat haar vriend Bas ter Steege vierkant achter haar stond. “Bas is zelf twee keer Nederlands kampioen lassen geweest. Met hem kan ik goed oefenen. Hij last heel anders dan ik, maar ik leer er wel veel van.”

Metaaldocent Wim van de Merwe is ‘supertrots’ op zijn pupil. “Sinds 2003 begeleid ik al jongens die naar de laswedstrijden gaan. Dit jaar was Gitte mijn eerste meid: dat was echt een unicum!”. Door haar winst bij de regionale laswedstrijd en haar deelname aan de finale, kreeg ze ontzettend veel publiciteit, vertelt hij. “Ze stond met een groot interview in Tubantia en ook RTV Oost kwam langs. Maar tot mijn verbazing heeft ze ook de landelijke media gehaald. Er zijn opnamen gemaakt voor het KRO/NCRV programma Jan rijdt rond, ze was live bij Radio 538, ze stond in het Algemeen Dagblad een ook de jongerenkrant Kidsweek wilde een interview. Prachtig toch!”

Rolmodel

Mede door alle publiciteit is Gitte een rolmodel voor andere meiden, denkt Van de Merwe. “Ze is het levende voorbeeld dat meiden ook heel goed in de techniek kunnen werken. Ze is niet alleen enthousiast, maar ook nog eens heel goed in haar vak. Het is bovendien slim voor je toekomst om voor techniek te kiezen, want je kunt echt een topbaan krijgen.”

“We moeten onze pijlen veel meer op meisjes gaan richten”

Voor metalektrobedrijven is het volgens Van de Merwe verstandig om zich meer op de doelgroep ‘meisjes’ te richten. “We weten dat het voor veel bedrijven vaak al lastig is om nieuw personeel te vinden. Nu de economie weer aantrekt, zal dat probleem alleen maar groter worden. Het lijkt me dus verstandig als we veel meer onze pijlen op de meiden gaan richten. Want daar zit nog veel potentieel.”

Gitte heeft haar keus voor techniek in ieder geval al gemaakt. Binnenkort start ze met haar vervolgopleiding. “Ik ga een leerwerktraject doen bij de mbo-vakschool SMEOT in Hengelo. Bij machinefabriek Boessenkool in Almelo ga ik mijn praktijkgedeelte doen. Een prachtig bedrijf, ik heb er veel zin in!”

Meer informatie

Wim van de Merwe, metaaldocent CSG Reggesteyn, telefoonnummer 0548 - 53 38 32 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.