login

‘Ook deze doelgroep moet een plekje hebben binnen Thales Nederland’

Ervaring opdoen met de Participatiewet

De Participatiewet is nu iets meer dan een jaar van kracht. Bedrijven beginnen langzaam hun weg te vinden in het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking. Zo ook Thales Nederland. Hoe zij dat doen? Op geheel eigen, grondige wijze. “Ons doel is bij voorkeur een duurzame plaatsing , net als bij onze andere medewerkers”, aldus Martine Klasens, projectleider Participatiewet bij Thales en zelf arbeidsbeperkt.

De producent van high tech-apparatuur heeft diversiteit binnen het bedrijf altijd al belangrijk gevonden. “Naast mannen en vrouwen wordt er veel aandacht besteed aan het binnenkrijgen van alle soorten doelgroepen. En nu dus ook mensen met een arbeidsbeperking. Niet puur omdat het opgelegd wordt, maar omdat het belangrijk is dat ook deze doelgroep binnen Thales een plekje heeft. Iedereen kent wel iemand met een beperking, het is gewoonweg maatschappelijke betrokkenheid”, zegt Klasens. “Bovendien vragen steeds meer klanten tijdens een aanbesteding naar hoe wij omgaan met arbeidsbeperkten. De juiste visie hebben is essentieel.”

Collega’s hoeven er weinig van te merken

Ook Klasens kent arbeidsbeperkten, sterker nog: ze behoort zelf tot die doelgroep. “Ik heb een aangeboren oogaandoening en mis in beide ogen de iris waardoor de pupil niet groot of klein gemaakt kan worden. Het betekent dat ik moeite heb met licht en problemen heb met details zien. Collega’s hoeven er echter niet veel van te merken. Een werkplek met veel glas is niet handig voor me en ik wissel visueel en non-visueel werk regelmatig af om niet te vermoeid te raken. Maar de enige werkplekaanpassing die ik heb, is een computerprogramma dat voor kan lezen en letters en kleuren aanpast.”

Draagvlak creëren is de eerste stap

Voor Thales Nederland is Klasens de aangewezen persoon om uitvoering te geven aan de Participatiewet en de kar te trekken. “Ik neem mezelf mee als voorbeeld. Wie beter dan iemand uit de doelgroep kan duidelijk maken wat er nodig is en eventuele vooroordelen of aarzeling wegnemen?”, lacht Klasens. Sinds juli vorig jaar is ze aan de slag en het project vordert gestaag. “Draagvlak creëren is de eerste stap. De eerste maanden heb ik daarom gespendeerd aan het voeren van gesprekken met leidinggevenden en het geven van workshops over de Participatiewet. Hoe zie je dat op jouw afdeling? En wat zou de meerwaarde kunnen zijn?”

Ervaring opdoen bij andere bedrijven

Ook ging Klasens veel de deur uit, kijken bij andere bedrijven. “Van ABN Amro tot DSM, grote bedrijven die verder waren op het gebied van de Participatiewet. Ik wilde weten wat hun ervaringen zijn en waar zij tegenaan lopen. Het ene bedrijf richt zich voornamelijk op het hogere niveau, het andere juist op het lagere. Sommige bieden werkervaringsplekken voor 1 of 2 jaar, andere maken afdelingsbudgetten vrij om iemand langdurig te kunnen plaatsen”, legt Klasens uit. “Wij streven naar duurzame plaatsing.”

Beginnen met kleine stapjes

Inmiddels is Thales in de vestiging Huizen gestart met een compacte pilot en het doel minimaal 2 mensen te plaatsen. “We beginnen met kleine stapjes. Wanneer de staatsecretaris het quotum in laat gaan, dan geldt dit ook voor ons. Volgens de doelstellingen van de Participatiewet moet dan 5 procent van ons personeelsbestand uit arbeidsbeperkten bestaan, oftewel 90 tot 100 mensen over alle Thalesvestigingen in Nederland. Zover is het nog lang niet, eerst maar eens op kleine schaal ervaren wat het inhoudt. Welke functies zijn passend? Hoe ziet het budget er op langere termijn uit? Hoeveel tijd kost het op hr-gebied? Wat kom je tegen? Niets is onmogelijk, maar het is goed om te weten waar we op moeten letten. We doen nu een analyse bij de afdelingen productie en magazijn voor een concrete functie en ook bij software engineering vinden binnenkort gesprekken plaats.”

Daarnaast doet Thales Nederland mee aan het sectorplanproject ‘Instroom van mensen met een arbeidsbeperking’. “USG loopt op de verschillende afdelingen mee om te kijken hoe een en ander ingevuld kan worden. En we houden hier binnenkort een community borrel in het kader van dit project, een leuke gelegenheid om kennis uit te wisselen en in contact te komen met werkzoekende technici met een arbeidsbeperking.”

Tips voor andere bedrijven

Of Klasens ook tips voor andere bedrijven heeft? “Denk in mogelijkheden en wees creatief maar blijf ook realistisch. Een blind iemand kan nu eenmaal niet gemakkelijk assembleren, terwijl andere beperkingen daar weer prima passen. Blijf in kansen denken, dan komen deze vanzelf. Dat geldt ook voor werknemers. Kandidaten zouden zich wat mij betreft meer mogen laten zien. Ik hoor nu nog te vaak dat arbeidsbeperkten gewoon niet vindbaar zijn. Mijn tip? Maak jezelf zichtbaar richting werkgevers!”

Meer informatie:

Martine Klasens, projectleider Participatiewet bij Thales Nederland, tel: 06 303 18 565 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.