login

John de Wolf op de zeepkist voor werkzoekende vijftigplusser

Nederland vergrijst en steeds meer vijftigplussers zitten ongewenst thuis op de bank. Vandaar dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid oud-profvoetballer John de Wolf tot boegbeeld heeft gebombardeerd. “De vooroordelen moeten doorbroken worden. Een enthousiaste vijftigplusser is juist een cadeautje voor het bedrijf”, vertelt De Wolf gedreven.

Sinds 2016 gaat de bekende voetballer het land in om verhalen op te halen van werkgevers, werknemers en werkzoekenden. “Wat blijkt? De bedrijven die ik spreek zijn juist erg positief. Vijftigplussers zijn flexibel en gemotiveerd, melden zich minder vaak ziek, hebben flink wat ervaring en voelen een nieuwe baan oprecht als een mooie kans. Ze zijn dankbaar, betrouwbaar en rustig en bezitten de juiste sociale vaardigheden. Het zijn kortom uitstekende ambassadeurs voor je bedrijf.”

Eerst bij jezelf te rade gaan

De Wolf is duidelijk overtuigd van het voordeel van vijftigplussers. Maar hij windt er geen doekjes om. “Ik leg het altijd als volgt uit: wie met zijn vinger naar een ander wijst, heeft nog altijd drie vingers van die hand naar zichzelf gericht. Je moet dus altijd eerst bij jezelf te rade gaan. Heb ik er echt alles aan gedaan om aan nieuw werk te komen? Pak aan wat voorbij komt en wees niet bang om onderuit te gaan. Je zult zien dat het dan juist niet gebeurt”, zegt De Wolf.

De oud-profvoetballer straalt als hij het over zijn werkzaamheden voor het ministerie heeft. “Ik sport al jaren twee keer per week met werkzoekenden van alle leeftijden. Ik heb dus wel iets met de doelgroep. Het is echt waanzinnig om te zien hoe blij en trots de mensen ervan worden dat jij voor ze op de zeepkist staat. Er zijn zoveel vijftigplussers die graag willen, maar net even het netwerk, de elevator pitch of het laatste zetje missen. Elke werkzoekende die weer een baan vindt, is een feestje waard.”

Nieuwe kans als elektromonteur

Zo sprak De Wolf onlangs met vijftigplusser Jan die sinds kort weer een baan heeft bij Stedin in Rotterdam. “Jans bedrijf ging failliet maar hij bleef niet bij de pakken neerzitten. Uit zichzelf stuurde hij instanties betalingsvoorstellen, regelde schuldsanering en ging op zoek naar nieuw werk. Stedin gaf hem een kans die hij met beide handen greep. Inmiddels is Jan elektromonteur, heeft hij een omscholing gedaan en is zijn baas helemaal blij met hem. Geweldig toch?”

Maar er zijn ook schrijnende verhalen. “Wat me het meest aangreep, is het verhaal van een man die dertig jaar bij hetzelfde bedrijf werkte en dacht dat hij goed zat tot zijn pensioen. Toen hij ontslagen werd, durfde hij dat zijn omgeving niet te vertellen. Hij vertrok dus nog steeds iedere ochtend met z’n broodtrommeltje achterop de fiets van huis. Zijn schaamte was te groot”, vertelt De Wolf. “Bij een ontslag kan er zoveel op losse schroeven komen te staan: je huwelijk, je huis, je hele leven.”

Blijven ontwikkelen

Vandaar dat De Wolf in zijn rol als boegbeeld sterk aandringt op jezelf blijven ontwikkelen. “De wereld verandert en daar moet je in mee. Zeg nooit ‘zo ben ik nu eenmaal’, maar pas je aan. Blijf bezig met wat er gevraagd wordt in de sector en blijf up-to-date. Het klinkt misschien zwaar, maar het is voor jezelf. En hoe lekker en leuk is dat wel niet, investeren in je eigen toekomst?”, zegt De Wolf.

De aanpak van De Wolf is persoonlijk en spreekt veel mensen aan. Zowel werkgevers als werkzoekenden zien in hem een vertrouwenspersoon. “Ik zeg waar het op staat. Neem nu vitaal blijven. Werknemers moeten goed voor zichzelf blijven zorgen. Maar de werkgever kan daar ook zijn steentje aan bijdragen. Ik sprak eens een transporteur aan op het feit dat ik zoveel chauffeurs bij benzinestations gehaktballen en frikadellen zie eten. Hij had er echter nooit over nagedacht om zijn personeel gezonde broodjes mee te geven voor onderweg. Dat is toch raar?”, zegt De Wolf zichtbaar verbaasd. “We zijn allemaal verantwoordelijk en moeten het samen doen.”

Meer informatie:

Op de Facebook-pagina John de Wolf op Onderzoek is de zoektocht van John de Wolf naar nieuwe kansen voor vijftigplussers te volgen.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.