login

Defensie prima bron voor zij- instromers in de techniek

Defensie is een van de grootste werkgevers van Nederland. Jaarlijks is er een instroom van zo’n 2.500 nieuwe militairen, in uiteenlopende vakgebieden. Maar datzelfde aantal stroomt elk jaar ook uit. Het zijn kandidaten met net iets meer; met discipline, teamgeest en goede scholing. Kandidaten die prima geschikt zijn voor zij-instroom in de techniek. Bovendien helpt Defensie ze graag aan de juiste opleiding en begeleiding.

“Defensie vindt goed werkgeverschap belangrijk. Niet alleen voor onze huidige werknemers, maar ook om aantrekkelijk te blijven voor nieuwe instroom. Vandaar dat we onze eigen Begeleidings- en Bemiddelingsorganisatie (BBO) hebben voor medewerkers die de krijgsmacht gaan verlaten”, vertelt Luc Brouwer, regiomanager BBO Noord-Oost. “Bovendien zijn we eigen risicodrager en dus betalen wij de uitkering  indien iemand in de WW komt. Ons doel? Mensen zo snel mogelijk op een goede manier vanuit Defensie aan een nieuwe baan helpen. Het liefst aansluitend op hun aanstelling bij Defensie.

Contract houdt op

Jaarlijks stromen er ongeveer 2.500 defensie-medewerkers uit. Een deel daarvan had een vast contract en is boventallig geworden, bijvoorbeeld door krimp van de organisatie. “Deze medewerkers zijn vaak 55 jaar of jonger en relatief moeilijk aan een nieuwe baan te helpen simpelweg omdat ze vaak een eenzijdige defensie gerelateerde werkervaring hebben. ”Maar de grootste groep Defensie-verlaters komt uit het Flexibel Personeelssysteem Defensie (FPS) en gaat weg omdat hun contract ophoudt als ze ongeveer 30 of 35 jaar worden. “Het merendeel hiervan vindt op eigen gelegenheid een nieuwe baan, door het netwerk of de opleiding. De rest helpen wij graag verder”, aldus Brouwer.

Aantrekkelijk voor de techniek

Op de vraag waarom oud-Defensiemedewerkers aantrekkelijk zijn voor techniekbedrijven, legt Brouwer uit: “De kandidaten hebben simpelweg iets meer. Ze hebben vaak een uitzending gehad en zijn gewend te werken onder moeilijke omstandigheden. Ze hebben geen 9-tot-5-mentaliteit maar willen de klus afmaken. Ze zijn gezond en fit omdat ze jaarlijks fysieke metingen hebben. Ze kunnen omgaan met verantwoordelijkheden. Ze hebben discipline en doorzettingsvermogen. Ze kunnen leiding ontvangen én geven. En ze zijn goed geschoold. Daarnaast stelt een militair het teambelang altijd boven het eigenbelang.” Sommige werkgevers zijn bang voor een eventuele posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Maar daar kan Brouwer kort over zijn: “Het percentage militairen met PTSS is bijna nihil. Het is typisch een onderwerp dat in de media flink uitvergroot wordt. Maar komt het voor, dan is er vanuit Defensie uitstekende nazorg. Ook als iemand al aan de slag is bij een nieuwe werkgever.”

Passend maken

Militairen zijn vakspecialist én militair. Het aantal militairen dat een specialisatie heeft in techniek valt lastig te zeggen, aldus Brouwer. “Het hangt af van het krijgsmachtsdeel waarin ze werkzaam zijn. De Koninklijke Luchtmacht heeft veel vliegtuigonderhoudsmonteurs, wapentechneuten, elektronicamensen en werktuigbouwers. De Koninklijke Landmacht heeft juist veel logistieke mensen, maar ook technische functies van niveau 2, 3 of 4. Deze medewerkers vinden vaak wel op eigen houtje een nieuwe baan buiten Defensie. Waar wij met name tegenaan lopen? De mismatch tussen wat iemand heeft aan opleidingspapieren en ervaring en wat de werkgever vraagt.” Brouwer zoekt daarom vooral naar bedrijven die bereid zijn iemand passend te máken. “Met hen gaan we heel graag in gesprek om te kijken naar wat er nog moet gebeuren.”

Wegnemen van drempels

Brouwer is ervan overtuigd dat werkgevers voorzichtig zijn met het aannemen van nieuwe mensen door de nieuwe Wet werk en zekerheid en de Ziektewet. Vandaar dat hij gelooft in het wegnemen van drempels. “Defensie biedt maatwerk. Is een bedrijf bereid de match aan te gaan met een van onze kandidaten, dan helpen wij graag met extra scholing en begeleiding. Bovendien doen we aan proefplaatsingen, betaald vanuit Defensie. Op die manier zijn er zo weinig mogelijk onzekerheden.” Het risico is laag voor werkgevers en er is veel mogelijk. “Onze FPS’ers begeleiden we vanaf een jaar voor hun ontslag. En de vaste contract-medewerkers al vanaf 18 maanden voor hun uitdiensttreding. Zij zitten vaak al thuis en van daaruit zijn er uiteraard ontzettend veel afspraken te maken. Maar ook de FPS’er krijgt ontzettend veel ruimte om een nieuwe situatie passend te maken. Kortom, we horen graag wat techniekbedrijven willen zodat we er samen de perfecte match van kunnen maken.”

Meer informatie

Luc Brouwer, regiomanager BBO Noord-Oost bij Defensie, telefoonnummer 06 - 13 35 71 16 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

A+O Contactpersonen

Eelke Riemersma


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.