login

Jongeren met arbeidsbeperking verbazen de bazen

Met een theatervoorstelling aan potentiële werkgevers laten zien welke talenten je in huis hebt. Die kans kregen jongeren uit het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs de afgelopen maanden binnen het project ‘Bazen Verbazen’. “En ze hebben de werkgevers écht verbaasd met hun ambitie en kunnen”, aldus landelijk coördinator Henk Krauwel. “Bazen merkten: ‘Deze doe-jongeren kan ik prima inzetten!’”

Oorspronkelijk is hij afkomstig uit het onderwijs, Henk Krauwel (VNO-NCW). Inmiddels maakt hij zich alweer vele jaren hard voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. “Daarbij hebben we het bedrijfsleven keihard nodig”, benadrukt hij. “Een deel van de kinderen leert niet graag uit boeken, maar wel prima in de praktijk. Je moet de juiste snaar raken en hen als werkgever vanuit het hart een kans bieden. Want zulke jongeren halen vaak hun startkwalificatie (mbo2) niet, terwijl ze wel ontzettend goed kunnen en willen werken.”

Banenafspraak

Zeker nu de economie weer aantrekt, ontstaat er volgens Krauwel een win-winsituatie. De jongeren uit het praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs vallen immers onder de Banenafspraak: het creëren van 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking. “Werkgevers voldoen dus aan de Participatiewet als ze deze gemotiveerde jongeren een plek bieden”, aldus de projectcoördinator.

Toneel, zang en dans

Omdat het in de praktijk nogal eens lastig blijkt om op een goede manier in contact te komen met regionale werkgevers, werd ‘Bazen Verbazen’ in het leven geroepen. Jongeren door heel Nederland werden uitgedaagd om op een creatieve manier te vertellen wat ze in hun mars hebben: via toneel, dans, zang, foto’s of film. Samen met jonge rolmodellen en cultuurprofessionals ontdekten ze in twee workshops hoe je jezelf zo goed mogelijk presenteert. Tien winnende praktijkscholen met het beste idee mochten eind 2016 en begin 2017 ook echt het podium op voor een groep werkgevers uit hun eigen regio. Van Heerenveen tot aan Goes, en van Venlo tot aan Stadskanaal.

“We wisten niet dat ze zóveel in zich hadden”

Zichzelf ontdekken

“Het was fantastisch”, zegt een gepassioneerde Krauwel. “Ze werden aan het denken gezet: waar ben ik goed in? Waar ligt mijn talent? En hoe vertel ik dat? Ze moesten elkaar helpen met het script. Jongens en meisjes die eerst niet eens iemand durfden aan te kijken, moesten nu voor een zaal gaan staan. En ze déden het! De werkgevers, maar ook de begeleiders van school waren verbaasd: ‘We wisten niet dat ze dit in zich hadden.’ Daar is het ons om te doen. Ieder kind heeft talent.”

Stages Direct na elke voorstelling stond een kennismaking met de regionale werkgevers gepland. Om te kijken naar mogelijke stages of begeleide werkplekken. Ook in de Metalektro zouden jongeren vanuit een praktijkschool zich maar al te graag bewijzen, vertelt Krauwel. “Juist in de techniek kunnen ze zich ontwikkelen en bijvoorbeeld voorbereidend werk doen. Als werkgevers zich aanmelden, helpt de gemeente via de werkgeversservicepunten om aan alle regelgeving te voldoen en de juiste begeleiding te krijgen. Je moet bedrijven natuurlijk wel optimaal faciliteren en ontzorgen.”

Lopend vuurtjefoto bazen verbazen 300x225

De eerste editie van Bazen Verbazen zit er inmiddels op. Maar Krauwel heeft er vertrouwen in dat er een verlenging volgt van het project. “De belangstelling van werkgevers was groot, het gaat als een lopend vuurtje rond. En bedrijven die al met deze jongeren werken, zijn ware ambassadeurs geworden!” Bazen Verbazen wordt gefinancierd door Instituut Gak en Fonds 21, en uitgevoerd door Diversion in samenwerking met CNV Jongeren en Maas Theater en Dans. VNO-NCW coördineert het project.

Wilt u ook deze jongeren een kans bieden?

Bazen Verbazen blijft openstaan voor geïnteresseerde werkgevers met stage- of werkplekken. Neem hiervoor contact op met de VNO-NCW-vereniging in uw regio.

Meer informatie

Henk Krauwel (projectcoördinator VNO-NCW) bereikbaar via telefoonnummer 070 - 34 90 842 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..