login

De stap zetten naar strategische ontwikkeling

A+O-bedrijf ECS Electronics was altijd al met opleiden en ontwikkelen bezig. Maar het bleef vooral een momentopname. Nu wil het bedrijf uit Breda, dat trekhaakbekabeling ontwikkelt en produceert, toe naar strategisch ontwikkelen. Hoe? Met behulp van A+O-aanbod ‘Strategisch plan duurzaam ontwikkelen medewerkers’ en medewerker Stephen van der Laan die zelf het roer omgooide en zich liet omscholen.

“Ik werkte al tien jaar als office supervisor sales en was toe aan iets nieuws. De directie stelde toen voor dat ik een coachingtraject zou doen om uit te vinden wat ik leuk vond en waar ik goed in was”, legt Van der Laan uit. “Het bleek een heftig maar zeer waardevol traject. Ik ben een stuk rustiger geworden en zit beter in mijn vel. Maar bovenal weet ik nu wat ik graag wil doen: met mensen werken en teams aansturen.”

Mes snijdt aan twee kanten


Vandaar dat Van der Laan aan de Academie voor Coaching in Utrecht een jaaropleiding deed. “De collegedagen en het persoonlijk coachingtraject deed ik onder werktijd. De intervisiedagen, het huiswerk en de overige afspraken in eigen tijd.” Een prima verdeling, zeggen zowel Van der Laan als Inge Schillemans, hr-manager bij ECS Electronics. “Het mes snijdt immers aan twee kanten”, legt Schillemans uit. “Niet alleen Stephen heeft voordeel bij zo’n traject. Onze insteek is dat we mensen liever behouden dan kwijt zijn.”

Van der Laan besteedt nu drie dagen per week aan zijn oude job en twee dagen aan zijn nieuwe functie als  bedrijfsopleider en coach. “En met zijn strategische ontwikkeling kunnen we bovendien bedrijfsbreed de stap naar strategische ontwikkeling maken”, aldus Schillemans. “Je kunt niet alle 110 medewerkers in Breda zo’n individueel coachingtraject laten doen. Maar Stephen kan nu het middenkader coachen. En het middenkader kan de rest dan weer begeleiden.”

‘Als mensen beter op hun plek zitten, zijn ze gemotiveerder en blijven ze behouden’.

Klaar voor fase 2

Inmiddels is fase 1 van ‘Strategisch plan duurzaam ontwikkelen’ achter de rug. Van der Laan: “Met de quickscan werden onze pijlers duidelijk. We gaan ons de komende tijd vooral richten op structuur en cultuur. Daar hebben we tien actiepunten aan verbonden zoals het stroomlijnen van het organogram en de functietitels, het opzetten van een introductieprogramma voor nieuwe medewerkers, het structureren van beoordelings- en functioneringsgesprekken en het trainen en coachen van het middenkader in zelf-, milieu- en kwaliteitsbewustzijn.” “Het ontwikkelen van medewerkers wordt daarmee een natuurlijk proces binnen de organisatie”, aldus Schillemans. “Het management wordt ontlast, het middenkader krijgt meer verantwoordelijkheid en de cirkel van continu verbeteren wordt in gang gezet.”

Gebruik maken van de mogelijkheden van A+O

“Of ik nog tips heb voor A+O-bedrijven die ook aan de slag willen met strategisch ontwikkelen? Maak zoveel mogelijk gebruik van de mogelijkheden van A+O”, aldus Schillemans. “Door de waan van de dag maak je vaak geen tijd voor dit soort ontwikkelingen vrij. Het aanbod van A+O maakt het zeker gemakkelijker om er toch mee aan de slag te gaan. Want bedenk wel: in de markt zijn nieuwe mensen lastig te vinden, behaal je winst daarom uit eigen mensen.” “Natuurlijk is het een investering”, vult Van der Laan aan. “Maar als mensen beter op hun plek zitten, zijn ze gemotiveerder en blijven ze behouden. Samen kunnen we iets moois maken van de toekomst.”

Meer informatie

Stephen van der Laan, office supervisor sales bij ECS Electronics, telefoonnummer 076 - 58 10 499 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Inge Schillemans, hr-manager bij ECS Electronics, telefoonnummer 076 - 58 10 499 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Marloes Jonkman


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.