login

‘It’s all about Cryogenius’

Ons land telt talloze succesvolle metalektrobedrijven. Bedrijven die continu investeren in (sociale) innovatie, waar met plezier gewerkt wordt en medewerkers trots zijn op hun producten. Wat is hun geheim? Ditmaal in de serie ‘Made in Holland’: Demaco uit Noord-Scharwoude..

Aan de rand van het Noord-Hollandse dorp Noord-Scharwoude bevindt zich Demaco, producent van leidingwerk voor het transporteren van vloeibare gassen zoals stikstof, waterstof en helium. Er wordt gewerkt met cryogene techniek; de techniek die zich bezighoudt met extreem lage temperaturen van -160 graden en lager.

Een zeer gespecialiseerd kennisgebied dus waar Demaco wereldwijd bekend om staat. Er wordt geleverd aan wetenschappelijke onderzoekcentra zoals CERN, voor fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes. Maar ook aan ESA, voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese ruimtevaartprogramma en satellieten. Maar liefst 90 procent van de productie is bedoeld voor de internationale markt.

Wat maakt uw bedrijf bijzonder?

“Onze mensen”, zegt Ron Oudeman, Manager Operations bij Demaco, zonder twijfel. “Niet voor niets is ons motto ‘It’s all about Cryogenius’, want onze 105 medewerkers noemen we stuk voor stuk een ‘cryogenius’. Kwaliteit staat altijd bovenaan, dat weten al onze medewerkers. En dat maakt dat we bij de 6 besten van de wereld horen. Iets om trots op te zijn. Ons product is uniek, maar de sfeer ook.”

Wat is jullie bedrijfsfilosofie of visie?

Wendy Vega, manager hr: “Bij Demaco komen we de Noord-Hollandse no-nonsens mentaliteit tegen. Punten als kwaliteit, innovatie en goede mensen voeren bij ons de boventoon. Daar hebben we geen visie in mooie woorden voor nodig, we weten allemaal welke kant we op willen.”

Oudeman: “Een missie of visie is leuk voor op je website, maar het gaat er vooral om dat je het doet.”

Hoe belangrijk is innovatie?

Vega: “Onlangs hebben we een gastspreker van Nyenrode uitgenodigd om over innovatie te brainstormen. Wat bleek? We zijn hier dagelijks met innovatie bezig, zonder het ons soms te realiseren.”

Oudeman: “Innovatie is namelijk niet alleen de grote uitvinding, maar ook de kleine verbeteringen. We hebben onder andere een leantraject uitgevoerd en doen veel op het gebied van QRM. Door deze manier van werken zijn onze levertijden in ons standaard segment versneld van 8 naar 3 weken. En we kijken nu of we van engineer to order naar configure to order kunnen gaan om nóg sneller te kunnen handelen. Maar we blijven ook oog houden voor de kleine stapjes. Zo komen onze mensen regelmatig zelf met vernieuwingen en verbeteringen.”

Vega: “We hebben bovendien stagiaires die voor ons nadenken over innovatie. Zo ontwikkelt een hbo-stagiair werktuigbouwkunde nu een wikkelbank op maat voor onze producten.”

Oudeman: “En we investeerden vorig jaar nog 4,5 ton euro aan nieuwe machines, gereedschap en software. Ook dat is een voorbeeld van innovatie.”

Welke plaats neemt sociale innovatie in?

Oudeman: “Sinds 1,5 jaar beginnen we de dag met een bedrijfsbrede korte bespreking. Deze start per discipline met een overleg op de werkvloer. Als laatste sluit het MT de rij om 10.15 uur in de werkplaats. Zo weten we allemaal precies wat er dagelijks leeft en speelt.”

Vega: “Het werkt ideaal. Het houdt het management met beide benen op de grond. Het houdt de lijntjes kort. En het zorgt voor een bedrijfsbrede goede terugkoppeling.”

 

Welke rol speelt opleiding en ontwikkeling?

logo made in holland 300x225

Vega: “We hebben standaard meerdere stagiaires binnen ons bedrijf op mbo- en hbo-niveau. Onze dienstverbanden zijn lang. Vorig jaar vierden we nog het 40-jarig jubileum van een medewerker. Daarnaast zijn van de 40 productiemedewerkers maar liefst 20 medewerkers ooit zelf begonnen als stagiair. Veel bedrijven zien stagiaires

als een blok aan het been. Wij niet. Iedereen kent bij ons de meerwaarde, neemt stagiaires serieus en begeleidt ze waar nodig. Verder staan we altijd open voor ideeën om een opleiding te volgen.”

Oudeman: “Of dat nu voor het bedrijf is of niet, het gaat erom mensen te stimuleren om te leren. Dat houdt het brein fris. En het is een manier om voor je personeel te zorgen. In 2009 moesten we helaas van veel medewerkers afscheid nemen vanwege een reorganisatie. Toen we een jaar later weer beter draaiden en opnieuw mensen nodig hadden, kwamen de meesten gewoon bij ons terug. Een mooi voorbeeld van wat goed werkgeverschap doet. ”

En doorstroom?

Oudeman: “Mensen gaan naar school en worden lasser. Maar ik heb moeite met dat hokje. Het liefst noem ik iedereen productiemedewerker. Je komt als lasser binnen maar het is ook van belang dat je weet wat er links en rechts van je gebeurt. Dit moet je willen maar ook kunnen. Het komt het bedrijf ten goede als mensen kunnen inspringen bij een bottleneck, maar je breidt er ook je eigen kennis mee uit.”

Vega: “Het biedt veelzijdigheid binnen je functie. Zo willen we de jonge garde enthousiast en gemotiveerd houden.”

Doen jullie ook op andere manieren aan duurzame inzetbaarheid?

Vega: “We sponsoren graag onze medewerkers die meedoen met activiteiten als fietsen, mudmasters of een marathon. Hier wordt in groten getale gebruik van gemaakt. En het leuke is dat er ook altijd collega’s bereid zijn om de deelnemers toe te juichen.

Is het lastig om vakmensen te vinden?

Vega: “Van jongs af aan instromen is eigenlijk onze methode. Maar vorig jaar werd het zo druk dat we ook op andere manieren op zoek moesten naar in totaal 20 nieuwe vakmensen. Hoe? Natuurlijk via onze eigen website maar tevens via social media. Dat blijft lastig, daarom gaat het ons niet altijd om een specifieke achtergrond. Voor ons is het vooral belangrijk dat iemand past bij onze no-nonsens cultuur en zin heeft om bij ons aan de slag te gaan, de rest komt dan wel.”

Werkt u samen met het onderwijs om jonge mensen voor werken in de techniek te interesseren?

Vega: “We bieden snuffelstages aan, rondleidingen aan basisscholen groep 7 en 8 en geven gastcolleges op de hogeschool InHolland om de techniek te promoten. Dat vraagt een investering, maar levert absoluut jonge ambassadeurs op. Wij willen mannen en vrouwen geïnteresseerd krijgen in techniek. Dit doen we ook door aanwezig te zijn op een open avond van bijvoorbeeld het Horizon College. We laten dan ook zien dat vrouwen ver kunnen komen in de techniek. Zelf hebben we maar liefst zes vrouwen werkzaam in de productie.”

Oudeman: “We zijn als bedrijf graag de maatschappij in het klein en hebben bedrijfsbreed dan ook 16 verschillende nationaliteiten in huis. Iets waar we trots op zijn.”

 

Wat is de toegevoegde waarde van A+O als opleidingsfonds voor u?

Vega: “Met de A+O-subsidie worden we als werkgever enorm gestimuleerd om op te leiden, mede mogelijk gemaakt door A+O. Onze regiomanager Ben Kemna weet ons bovendien telkens weer te wijzen op de juiste mogelijkheden.”

Meer informatie:

Wendy Vega, hr-manager bij Demaco, tel: 0226-33 21 40 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ron Oudeman, manager operations bij Demaco, tel: 0226-33 21 67 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

A+O Contactpersonen

Ben Kemna


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.