login

Boterzachte industrie

 

Geluk is een soft woord, dat niet lijkt te passen bij onze wereld met stoere producten als schepen, auto's, windturbines en robots.

De schijnbare tegenstelling in het woord ‘Werkgeluk' daagt uit tot verder denken. Nu ik na wat werkende jaren terugkijk, merk ik dat mijn ervaringen op het werk me ook gevormd hebben als mens. Als net beginnende twintiger dacht ik, dat de computer het nooit van de typemachine zou winnen. Ik liet de cursussen die aangeboden werden aan me voorbij gaan…. Met de kennis van nu oerdom. Mijn achterstand heb ik nooit meer ingelopen….

Veranderende competenties

In onze sector praten we makkelijker over vakbekwaamheid (technische skills), dan over persoonsontwikkeling (soft skills). En dat is ook niet zo gek, want met de kwaliteit van de productie overleven we in de wereldmarkt. Maar in gesprekken bij technische bedrijven hoor ik in toenemende mate de noodzaak van  'vermogen tot samenwerken'. Service en klantenbinding worden steeds belangrijker. Succesvol werken kent naast harde kanten als deadlines, productiekwaliteit, ook een grote persoonlijke kant die niet te vangen is in cijfers en getallen. Vertrouwen, het belangrijkste woord in de harde zakenwereld, is een boterzacht gevoel.

Emoties

Wie kent er niet het gevoel van 'de onmogelijke klant', de 'moeilijke collega', 'de onmogelijke baas'? Iemand waarbij je je emoties niet meer in bedwang hebt. Waarom erger ik me groen en geel aan die persoon, terwijl mijn collega reageert met schouderophalen?

Helaas heb ik ook momenten op het werk dat ik veel te heftig reageer. Ik word overspoeld door een emotie, maar in die emotie zit nou net de crux. Want waar komt die heftigheid vandaan? Die komt door mijn geheugen. Met een nieuwe situatie wordt een oude ervaring getriggerd. Je wordt boos op een klant, die je doet denken aan de buurman die vroeger op je schold als je per ongeluk op je fietsje op zijn tuinpad kwam. Je springt bijna uit je vel als je baas net zo onredelijk op je reageert als je vader vroeger. Iedereen heeft zulke voorbeelden. En juist op het werk zijn heel veel situaties die confronteren. Hoe minder we last hebben van het herbeleven van vroegere emoties, of hoe meer we ons bewust zijn, dat dat gevoel van vroeger is, hoe vrijer we ons voelen op de werkplek. Als we boos, verontwaardigd of gekwetst zijn, kunnen we niet meer op een afstandje naar onszelf kijken. We geloven dat onze boosheid, onze gekwetstheid heel erg terecht is!

Gelijk of geluk?

De kunst is dit mechanisme te herkennen. Om je te realiseren dat je niet meer het hulpeloze kind bent; je bent nu een volwassene die in staat is gevoel te benoemen. Herkent u ook dat het makkelijker is om bevestiging te zoeken bij een collega? ”Wat een druiloor is die kerel, vind je ook niet?” Iedere keer dat ik die neiging heb, weet ik ook dat dat meer kwaad dan goed doet. Door de emotie is er geen contact meer mogelijk met de ander. Ik luister niet en zoek alleen nog maar naar nog meer bevestiging van mijn gelijk.

Kan dit anders? Natuurlijk! Het is de uitdaging om te snappen dat dit gewoon een ander mens is. Juist op zo'n moment te realiseren, dat de emotie meer kwaad dan goed doet. In een emotie van kwaadheid, boosheid, frustratie is geen contact meer mogelijk met een ander. De vraag stellen ‘Wat bedoel je eigenlijk? Wat is jouw idee van wat er aan de hand is? Uit de emotie stappen, naar 'contact maken' is de stap uit het gevoel naar het doel. Wat wil ik bereiken en wat is daar nu voor nodig met deze persoon in deze situatie. Het is hard werken om deze verantwoordelijkheid te nemen.

Wijzen met de vinger naar een ander,-of zelfs in groepen- naar een persoon geeft een kort gevoel van schijngeluk, van ‘gelijk hebben’. Als je verantwoordelijkheid neemt voor je gevoel en niet naar anderen wijst, is dat de kans voor persoonlijke groei. Wil je gelijk of geluk?

Samen groeien

Er wordt wel gezegd: in interactie met anderen ontdekken we onszelf. En waar kan dat beter dan op de werkvloer? Door niet alleen onze (technische) talenten te ontwikkelen, maar ook onze persoonsontwikkeling serieus te nemen, wordt de werkplek een plek waar we op meer terreinen kunnen groeien. Bestaat er zoiets als werkgeluk? Ik denk het wel. Voor mij ontstaat werkgeluk als mijn collega’s en ik door het werk groeien als mens. Dat klinkt misschien soft, maar in de praktijk is dat hard werken.

Saskia C. Görtz, directeur A+O


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.