login

Zelfroosteren en Zelfsturing

Looptijd: 1 maart 2018 t/m 31 december 2018 *

Zelf kiezen hoe je je werk uitvoert of je eigen werktijden kiezen. Dat klinkt heel aantrekkelijk. Voor werknemers, maar ook voor leidinggevenden.

Eigen regie kan helpen bij efficiënter werken, problemen oplossen en werkmotivatie. Er zijn echter ook valkuilen. Het werk moet wel op tijd klaar zijn en afstemmen met collega’s kan lastig zijn.

 

Zelfsturing en zelfroosteren kunnen helpen bij het vergroten van duurzame inzetbaarheid en zijn instrumenten voor aantrekkelijk werkgeverschap.

Onder zelfsturing verstaan we meer autonomie en verantwoordelijkheid voor medewerkers en teams. Met zelfroosteren zijn medewerkers medeverantwoordelijk voor hun planning. Een belangrijk uitgangspunt voor zowel zelfsturing als zelfroosteren is dat er ondersteuning op maat wordt geboden, afhankelijk van de fase waarin een bedrijf zich bevindt. A+O Metalektro wil bedrijven stimuleren om zelfsturing en zelfroosteren (verder) te ontwikkelen.

 Aanbod A+O

A+O biedt 10 bedrijven kosteloos 36 uur advies en begeleiding, uitgevoerd door organisatie adviesbureau ModernWorkx. De begeleiding wordt op maat afgestemd op de behoefte van het bedrijf. Bedrijven kunnen aan het begin staan; ze willen wellicht het onderwerp verkennen of kennis opdoen. Het kan ook zijn dat men zelfsturing en/of zelfroostering al (gedeeltelijk) heeft ingevoerd. In dat geval kan juist een reflectie of verdiepingsslag op het ingezette traject waardevol zijn.

De begeleiding kan bestaan uit:

  • het opstellen van een business case naar de verwachte opbrengsten, kosten en haalbaarheid;
  • advisering over invoering van zelfroosteren, bijvoorbeeld over methodes, kaders en spelregels, toeslagen en ICT-systemen, of over de implementatie;
  • advisering over het vergroten van zelfsturing bij knelpunten in bijvoorbeeld het werkproces, planning, overwerk en flexibiliteit van inzet en roosters;
  • advisering over de randvoorwaarden bij invoering van zelfsturing, bijvoorbeeld over kaders en spelregels, taakverdeling, functieopbouw, teamontwikkeling, resultaatverantwoordelijkheid en stijl van leidinggeven;
  • ondersteuning bij communicatie, overleg en vergroten van draagvlak voor zelfsturing en/of zelfroosteren;
  • evalueren van uw huidige praktijk gericht op het vergroten van zelfsturing en/of zelfroosteren.

Voor ieder begeleidingstraject vindt een intake plaats om verwachtingen en wensen goed af te stemmen. Uitgangspunt in het project is dat ook kleine stappen van groot belang kunnen zijn. Van de deelnemende bedrijven wordt gevraagd voldoende tijd en energie te steken in het project en de ervaringen te delen met de sector.

Waarom meedoen?

Zelfsturing en zelfroosteren zijn ontwikkelingen die ‘on top of mind’ zijn. Alle ontwikkelingen die op uw bedrijf afkomen vragen veel van het aanpassings- en vernieuwingsvermogen. Een flexibele organisatiestructuur en een maximale benutting van het arbeidspotentieel zijn dan van belang. Tegelijkertijd geven ook steeds meer werknemers aan dat zij meer autonomie, flexibiliteit en keuzevrijheid willen. Steeds meer bedrijven hebben aandacht voor duurzame inzetbaarheid en aantrekkelijk werkgeverschap. Zelfroosteren en zelfsturing kunnen dan waardevolle instrumenten zijn.

Vragen?

Bent u geïnteresseerd? Wilt u meer weten? Voor vragen kunt u terecht bij projectleider Manon Lubbers (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 06-52 89 17 69) of uw regiomanager.

Aanmelden

Klik hier voor het aanmeldformulier.

 

 

(*): Zodra het budget is uitgeput wordt de aanvraagmogelijkheid voor deze regeling gesloten.

 


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.